Heston inspired menu

Iedere fan van het tv-programma Masterchef of andere kookprogramma's, heeft vast wel eens van Heston Blumenthal gehoord. Een ware masterchef! Hij staat bekend als experimentele kok en gebruikt daarvoor niet gewoon de keuken, maar een heus laboratorium. Op het moment dat dit menu online komt zijn wij onderweg naar zijn restaurant The Fat Duck. Een verjaardagscadeau voor de 40e verjaardag van  Sander (mijn vriend). En het leuke is dat hij nog geen flauw idee heeft, tot we straks in het vliegtuig zitten ;)

De gerechten in dit menu zijn gebaseerd en geïnspireerd op Hestons boek 'Is dit een kookboek?' Wat mij betreft is het zeker een kookboek, het staat vol bijzondere gerechten en inspiratie met leuke tekeningen en grappige uitleg. Zelfs als je niks gaat koken is het leuk om te lezen.

De eerste gang van dit menu zijn viskoekjes met remoulade saus. Zowel de koekjes als de saus zitten vol kruiden en smaak! Het hoofdgerecht is een heerlijke ratatouille met steak. En de ratatouille van Heston Blumenthal is niet zomaar een ratatouille, deze maak je met een mega smaakvolle tomatencompote. Met behulp van een kerntemperatuurmeter maak je er de perfecte medium steak bij. En dan het toetje, dat moet wel bijzonder zijn als het op Heston Blumenthal geïnspireerd is. Je serveert peterselie-banaanijs met peterseliecake en gekaramelliseerde banaan. Een heerlijke combi van fris yoghurtijs, zoete banaan en een cake die zoet is, maar toch ook een beetje hartig. Neem een hapje met alles tegelijk en je hebt een heerlijke smaaksensatie in je mond!

Ingrediënten voor 4 personen

Viskoekjes met remoulade saus
300 gr aardappel
175 gr koolvis filet (zonder vel)
175 gr zalmfilet (zonder vel)
0,5 tl paprikapoeder
5 gr verse kervel
5 gr verse bieslook
5 gr verse selderijblaadjes
75 gr bloem
1 groot ei
60 ml water
80 gr paneermeel
0,75 l zonnebloem olie
Remoulade saus
1 sjalotje
150 gr mayonaise
20 gr augurk
20 gr kappertjes
5 gr verse kervel
5 gr verse bieslook
5 gr verse selderijblaadjes

Ratatouille met steak
1 courgette
1 aubergine
2 paprika's
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
Tomatencompote
1,25 kilo trostomaten
Snuf gedroogde basilicum
Snuf knoflookpoeder
Snuf suiker
Bosje tijm
5 takjes dragon
1 takje rozemarijn
1 knoflookteentje
1 sjalot
1 steranijs
1 tl ketchup
Paar druppels worcestershiresaus
Steak
700 gr ribeye (op kamertemperatuur)
2 sjalotjes
20 gr ongezouten roomboter
4 el water
Zout en peper
Olijfolie
Rijst voor erbij

Peterselie-banaanijs met peterseliecake
3 bananen (halfrijp, ca. 300 gr)
35 gr peterselie
300 ml kefir (of karnemelk)
200 gr Griekse yoghurt (10% vet)
100 gr basterdsuiker
250 ml slagroom
Peterselie cake
75 gr peterselie
15 gr muntblaadjes
82 gr olijfolie
145 gr bloem
8 gr maizena
1 tl zout
4 gr bakpoeder
2 eieren
165 gr suiker
Voor erbij
1 banaan
10 gr boter
1,5 el ahornsiroop

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Zo maak je dit Heston inspired menu

Dit menu zet je niet een-twee-drie op tafel. Het is een flinke klus, wat natuurlijk niet echt verrassend is bij Heston Blumenthal. Gelukkig zijn er flink wat onderdelen die je van te voren kan maken, zoals het ijs, de cake, de tomatencompote en de tartaarsaus. De andere onderdelen kan je al deels voorbereiden. Tussen de gangen door heb je nog wel een paar klusjes, maar het valt na de voorbereiding reuze mee.

Peterselie-banaanijs met peterseliecake

Peterselie is natuurlijk niet direct iets wat je verwacht in een toetje, maar het geeft een heerlijke, frisse en bijzondere smaak aan je toetje. Je kan de cake en het ijs gewoon een dag van te voren maken. Maak de gekaramelliseerde banaan voor erbij wel pas vlak voor het serveren, zodat ze nog een beetje warm zijn.

Klik hier voor het recept  van peterselie-banaanijs met peterseliecake >>

Ratatouille met steak

Als tweede kun je aan de slag met het hoofdgerecht. Vooral met tomatencompote ben je heel lang bezig, maar die kan je wel vast een dag van te voren maken. De groenten moeten heel klein gesneden worden, dat kan je ook van te voren vast doen en bak ze dan ook meteen vast aan. Maar de steak en het bakken van de ratatouille in de oven (vanaf stap 14) doe je pas vlak voor jullie het gaan eten. Kook er rijst bij en je zet een heerlijk gerecht op tafel!

Bekijk hier hoe je deze Ratatouille met steak maakt >>

Viskoekjes met remouladesaus

Als laatste start je met de viskoekjes. Die kan je ook grotendeels voorbereiden en de saus kan je zelfs al een dagje van te voren maken. Frituur ze wel echt pas vlak voor je gaat eten, zodat ze lekker warm en krokant zijn.

Hier lees je het recept voor viskoekjes met tartaarsaus >>

Eet smakelijk!