Bol AlgemeenBol Algemeen

Drentse turf

Deze lekkernij is een typisch Drents gebakje in de vorm van een turf. Er zijn veel verschillende recepten voor, maar de overeenkomst is dat het vaak een soort combi is van cake en ontbijtkoek. En dat het de vorm heeft van een turf, oftewel gewoon langwerpig. Dus je kan gewoon een cakevorm of een sloffenvorm gebruiken.  

Lees meer »

Clafoutis met zure kersen

Tijdens de kerst maakte ik dit lekkere toetje. Het was eigenlijk niet voor op mijn blog, maar ik vond het zo lekker en makkelijk dat ik ‘m toch wil delen. Clafoutis is een Frans toetje en het is een soort combi tussen een pannenkoek en pudding. Hij wordt traditioneel met kersen gemaakt, maar je kan allerlei soorten fruit gebruiken.

Lees meer »

Paris brest met pistachevulling en bosvruchten

Na jaren gewone soesjes te bakken heb ik nu eindelijk ook eens een Paris Brest gemaakt. Een soort soes in de vorm van een cirkel die ooit bedacht is voor een wielrenwedstrijd. Ik maakte hem niet voor een sportieve avond, maar voor bij het kerstdiner. Het is namelijk een perfect toetje voor bij het kerstkrans menu.

Lees meer »

Kruidnoten tiramisu met Tia Maria

Deze kruidnoten tiramisu staat al 4 jaar op mijn blog, als onderdeel van ’t heerlijk avondje menu. Een Sinterklaarmenu voor volwassenen, waar in iedere gang een lekker alcoholisch drankje verwerkt zit. Dit jaar besloot ik een verbeterde versie te maken met een nieuwe, mooiere foto erbij. Deze variant heeft meer kruidnoten en ook iets meer drank (Tia Maria), dus dan weet je zeker dat het lekkerder is 😉

Lees meer »

Thee en koekjes panna cotta

Deze panna cotta smaakt heerlijk naar thee met melk. Lekker nostalgisch voor mij, aangezien we dat altijd dronken als we thuis kwamen van de basisschool. Met een koekje erbij natuurlijk en daarna lekker buiten spelen.

Lees meer »

Couscous taart met dadelvulling

Deze taart is niet gemaakt van gewone bloem, maar van couscous. Dat geeft een heel andere, bijzondere structuur. Een beetje korrelig, zoals je ook wel zal verwachten van couscous. Tussen 2 lagen couscousdeeg zit een heerlijke zoete laag dadelpuree.

Lees meer »

Rijstpudding met pandan en kokos

Dit toetje ziet er misschien een beetje chemisch uit, maar het is echt een aanrader! Een lekker romige rijstpudding met pandan en kokos. Om precies te zijn, kokosbrood. Lekker nostalgisch, het was echt jaren geleden dat ik dat gegeten heb. Maar het past perfect bij deze rijstpudding. Die is niet al te zoet, maar het kokosbrood juist weer wel, dus het vult elkaar mooi aan. En je kan het in een kwartiertje maken, dus ook perfect als je weinig tijd hebt. 

Lees meer »

Chocolade-muntganache om te dippen

Dit toetje is perfect om te delen. Je maakt deze ganache van pure chocola en After Eight, mijn favoriete chocolaatjes. Het is voor mij onmogelijk om er maar 1 te eten 😉 Serveer de ganache midden op tafel met aardbeien en koekjes, om lekker te dippen. Of serveer er ander seizoensfruit bij, zoals mandarijntjes, stoofperen of kersen.

Lees meer »

Zoete paratha's met sinaasappelkwark

Indiaas etentje? Dan is dit toetje een goede afsluiter. Je gebruikt de Indiase paratha, een platbrood dat uit allemaal laagjes bestaat, als een soort bodem voor sinaasappelkwarktaart. Het is heel makkelijk te maken met kant-en-klare diepvries paratha’s. Die bak je gewoon direct vanuit de vriezer in een droge, hete pan. Als ze bijna klaar zijn voeg je wat muntsuiker toe, die dan lekker karamelisseert. Dat maakt de paratha’s lekker zoet en extra crunchy.

Lees meer »

Watermeloencarpaccio met hangop en aardbei-muntsaus

Dit is me toch een lekker, zomers toetje! Lekker fris en fruitig én nog gezond ook. Je snijdt de watermeloen in dunne plakken (dat hoeft echt niet zo dun als gewone carpaccio) en maakt er hangop bij van magere yoghurt. Heerlijk met een saus van aardbei en munt. Je kan dit ook prima als een luxe ontbijtje maken, een heerlijk begin van de dag! Ik maakte het als onderdeel van het Light menu en het was een goede afsluiter van het etentje. 

Lees meer »

Aardbei sushirol

Deze zoete sushirol maak je met dessertrijst en ziet er prachtig uit! Goed nieuws, want hij smaakt ook nog eens heerlijk :) Ik maakte hem als onderdeel van het Japanse menu, maar kan mij zo voorstellen dat het ook een leuke afsluiter is van bijvoorbeeld een sushi menu. Qua smaak past het eigenlijk overal wel bij, want rijstpap met aardbei, chocola en munt is natuurlijk altijd lekker!

Lees meer »

Cava taart met passievrucht

Deze taart behoort zeker tot een van mijn favorieten! Ik heb hem nu een paar keer gemaakt en ik vind het iedere keer jammer dat ‘ie zo snel op is. Misschien moet ik volgende keer gewoon een extra grote maken. Het recept is gebaseerd op de champagnetaart van Rutger Bakt, maar dan dus met Cava in plaats van champagne. En ik voegde een vulling van passievrucht toe, wat een lekker zuurtje toevoegt aan de zoete Cava vulling. Als bodem ging ik voor een simpele variant van fijngemalen koekjes met gesmolten boter.

Lees meer »
KokenKoken