Clafoutis met zure kersen

Gepubliceerd op 13 januari 2025 om 06:45

Tijdens de kerst maakte ik dit lekkere toetje. Het was eigenlijk niet voor op mijn blog, maar ik vond het zo lekker en makkelijk dat ik ‘m toch wil delen. Clafoutis is een Frans toetje en het is een soort combi tussen een pannenkoek en pudding. Hij wordt traditioneel met kersen gemaakt, maar je kan allerlei soorten fruit gebruiken.

Als je het echt traditioneel wilt maken gebruik je verse kersen met pit, maar dat lijkt mij niet zo lekker eten. Ik ging voor zure kersen (krieken of morellen), dat zure combineert goed met het zoete gebak. Je kan gewoon diepvriesfruit gebruiken, laat het wel eerst ontdooien en uitlekken en dep het goed droog. Zoals ik al schreef is het verder heel makkelijk en snel te maken, hou er alleen rekening mee dat je het meteen serveert na het bakken als het nog lekker warm is. Je kan het niet van te voren klaarmaken, maar als je alles alvast klaarzet (stap 1 t/m 6) dan kun je het tussen je voor- en hoofdgerecht maken en bakken terwijl jullie het hoofdgerecht eten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Dit recept is een mini clafoutis voor ongeveer 3 personen, alhoewel wij het met z’n tweeën ook gewoon op kregen 😉 Je hebt hier een lage vorm of ovenschaal voor nodig van ca. 18 cm. Je kan het recept gewoon verdubbelen als je het voor meer mensen wilt maken. Gebruik dan een lage ovenschaal van ongeveer 26 cm doorsnee en bak het iets langer (40 tot 50 minuten).

Ingrediënten voor 3 personen

Half vanillestokje
125 ml melk
15 gr boter (+ extra om in te vetten)
40 gr bloem
40 gr suiker
Snufje zout
1,5 eieren (medium)
250 gr zure kersen (diepvries)
Poedersuiker

Zo maak je clafoutis met zure kersen

  1. Doe de zure kersen in een vergiet en laat ontdooien en uitlekken, dep daarna goed droog. Doe dit wel voorzichtig, zodat je ze niet plet.
  2. Vet een ronde, lage bakvorm van ca. 18 cm doorsnee in met boter.
  3. Verwarm de oven voor op 185 graden (boven/onderwarmte).
  4. Snij het vanillestokje door en schraap het merg eruit. Doe de merg, het stokje en de melk in een pannetje.
  5. Roer de bloem, het suiker en zout in een kom door elkaar.
  6. Warm de melk op tot het kookt, haal van het vuur en voeg de boter toe. Laat smelten en afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Klop de eieren door het bloemmengsel. Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet, terwijl je klopt, bij de eieren. Klop tot een glad beslag.
  8. Leg de kersen in de ovenschaal en giet het beslag erbij.
  9. Bak de clafoutis in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
  10. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm, eventueel met slagroom of crème fraîche.

Eet smakelijk!

Serveer de clafoutis na een van deze hoofdgerechten: