Ovenschotel met kabeljauw, chorizo en peulvruchten

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 06:45

Deze ovenschotel met kabeljauw is niet alleen heel lekker, maar ook nog gezond. Het zit vol groenten en peulvruchten. Lekker met als smaakmakers olijven, ingemaakte citroen en chorizo. Die laatste is natuurlijk niet zo gezond, maar zorgt wel voor heel veel lekkere smaak. Je legt alles in een ovenschaal, zet het gewoon in de oven en wacht tot het klaar is. Lekker makkelijk. Het kookvocht van de vis, cherrytomaten en chorizo worden samen een soort heerlijk sausje dat alle ingrediënten samen laat komen.

Ik gebruikte zwarte ogen bonen, maar je kan ieder soort bonen, linzen of kikkererwten gebruiken. Of maak een combinatie. Om het gerecht sneller klaar te hebben kun je ook peulvruchten uit pot gebruiken, dan hoef je ze niet meer te laten weken en te koken. Gebruik in dat geval 450 gr peulvruchten (uitlekgewicht).

Let op dat je kabeljauw 2 mooie dikke stukken zijn anders zijn te snel gaar. Heb je wat dunnere stukjes, leg ze dan later in de pan zodat ze tegelijk met de rest klaar zijn. Hoe lang dat precies duurt ligt aan de dikte van de vis.

Ingrediënten voor 2 personen

300 tot 350 gr kabeljauw
90 gr chorizo
200 gr cherrytomaten
200 gr bloemkool
150 gr gedroogde zwarte ogen bonen
40 gr olijven
60 gr ingemaakte citroen
2 el olijfolie
Verse peterselie voor garnering

Zo maak je de ovenschotel met kabeljauw, chorizo en peulvruchten

  1. Week de zwarte ogen bonen eerst een nacht in koud water. Kook ze daarna in 30 tot 45 minuten beetgaar.
  2. Snij kleine roosjes van de bloemkool en kook ongeveer 5 minuten in gezouten water, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (hete lucht).
  4. Halveer de cherrytomaten, snij de chorizo in blokjes, de olijven in plakjes en de kabeljauw in 2 stukken.
  5. Doe de chorizo, cherrytomaten, peulvruchten, bloemkool en olijven in een ovenschaal of ovenbestendige pan met één eetlepel olie. Roer alles door elkaar.
  6. Bestrijk de vis met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper en zout. Maak 2 ondiepe kuiltjes in de groenten en leg de kabeljauw erin.
  7. Snij de ingemaakte citroen fijn en strooi over het gerecht.
  8. Bak nu in 20 tot 25 minuten gaar in de oven. Garneer met de peterselie en serveer.

Eet smakelijk!


Maak er een menu van met één van deze starters en desserts: