Bigilla en knoflook champignons op toast (vegan)

Dit vegan voorgerechtje is een aanrader. Het valt zeker niet alleen bij vegans in de smaak. Een knapperige plak ciabatta met smeuïge bigilla en knoflookchampignons. Echt een smaakbommetje.

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat bigilla in hemelsnaam is... Het  is een traditionele Maltese bonenspread, die vaak als voorafje wordt geserveerd met brood of crackers. Het wordt traditioneel gemaakt van girba bonen, maar omdat deze hier moeilijk te krijgen zijn gebruiken we tuinbonen. Dat zorgt ervoor dat deze bigilla een mooie groene kleur heeft, de traditionele versie in Malta is een beetje bruinig. Qua structuur lijkt het een beetje op humus. De spread wordt op smaak gemaakt met knoflook, peper, peterselie en munt.

Ingrediënten voor 6 personen

350 gr gedopte tuinbonen (diepvries)
1 tl zout
6 à 8 blaadjes munt
5 à 6 takjes peterselie
3/4 rood pepertje
2 grote  tenen knoflook
1 ruime el olijfolie
Zout en peper naar smaak

500 gr champignons
2 tenen knoflook
5 takjes peterselie
Peper en zout naar smaak

1 afbak ciabatta
50 ml olijfolie

Zo maak je de bigilla en knoflook champignons op toast

Maak als eerste de bigilla, deze smeer je straks koud op de warme ciabatta en daar gaan dan ook warme champignons op.

 1. Doe de tuinbonen samen met de tl zout en 400 ml water in een pan. Kook in 30 minuten gaar. Spoel af onder koud water.
 2. Het velletje van de bonen is erg taai, daarom moet je de boontjes dubbel doppen. Na het koken gaat dat redelijk makkelij. Je drukt de boontjes tussen 2 vingers gewoon uit het velletje. Ondanks dat het makkelijk gaat ben je er wel even mee bezig. Dus neem voldoende tijd.
 3. Als je boontjes gedopt zijn doe je ze in een blender of keukenmachine.
 4. Snij de peper en knoflook in grove stukken en haal de blaadjes van de takjes peterselie af. Doe samen met de muntblaadjes en de olijfolie bij de tuinbonen.
 5. Maal tot een smeuïge spread en voeg naar smaak peper en zout toe. Vind je hem nog te droog, voeg dan wat extra olijfolie toe.
 6. Zet apart tot gebruik.
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 8. Snij de champignons in 6 of 8 parten, afhankelijk van de grootte. Snij de blaadjes van de peterselie fijn en pers de knoflook uit.
 9. Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons op middelmatige hitte in ongeveer 10 minuten gaar samen met de knoflook. Voeg de laatste minuut peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur uit en roer de peterselie erdoor.
 10. Snij ondertussen de ciabatta in plakken en smeer met een kwastje olijfolie op iedere plak.
 11. Leg op een rek en bak 4 à 5 minuten in de voorverwarmde oven.
 12. Besmeer de plakken met een laag bigilla en beleg met een schep champignons. Serveer er twee per persoon.

Eet smakelijk!

Tip! Probeer ook eens deze vegan recepten:

KokenKoken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.