Vegan rendang kroketten

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 08:02

Voor een Indische rijsttafel maakte ik deze vegan rendangkroketten. Ik was zelf verrast hoe lekker ze waren, zelfs mijn vriend (grootste meatlover die ik ken) vond ze heel lekker! De vulling voor deze kroketten moet eerst een uurtje pruttelen en dan nog een paar uur opstijven. Dus het staat niet een-twee-drie op tafel, maar het is het wachten meer dan waard. 

Ik gebruikte kant-en-klare boemboe, je kan de boemboe natuurlijk ook zelf maken. Maar ik vond dit eigenlijk wel even lekker makkelijk. Zorg wel dat je een vegan boemboe koopt, die van Samasaya is vegan en te koop bij de AH.

Nog even over de vulling: gemaakt van jackfruit, een veelzijdige vleesvervanger. Nooit eerder mee gekookt en ik ben dik tevreden met dit eerste resultaat. Moet wel heel eerlijk zeggen dat ik rendang met rundvlees lekkerder vind. Maar het is een heel goed alternatief!

Ingrediënten voor 12 kleine kroketjes

60 gr rendang boemboe (die van Samasaya is vegan en te koop bij AH)
150 ml kokosmelk
1 blik jackfruit (235 gr uitlekgewicht)
1 el ketjap manis
30 gr plantaardige boter
75 gr bloem
200 ml groentebouillon
2 gr agaragar
85 ml aquafaba
60 gr paneermeel
30 gr panko

Zo maak je de vegan rendang kroketten

  1. Giet het jackfruit in een vergiet, spoel af onder koud water en laat even uitlekken.
  2. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de boemboe een minuutje aan. Voeg dan de kokosmelk en ketjap toe en laat 3 à 4 minuten zachtjes koken.
  3. Roer de jackfruit erdoorheen en laat een uur lang zachtjes sudderen. Roer af en toe door en trek het jackfruit met 2 vorken uit elkaar. Na een uur zie je duidelijk dat het echt de structuur van draadjesvlees heeft.
  4. Zet de jackfruit even apart en laat in een ander pannetje de boter smelten. Bak 25 gr van de bloem 2 minuutjes aan en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Roer steeds goed door tot een sausje.
  5. Roer dan het jackfruit en de agar agar erdoor en laat nog zo'n 2 minuten koken.
  6. Giet het mengsel in een schaal en laat in de koelkast afkoelen en opstijven, dit duurt een paar uur.
  7. Als de vulling goed is opgesteven zet je vier bakjes klaar. Eén met bloem, één met aquafaba, één met paneermeel en één met panko.
  8. Draai nu met natte handen 12 kleine kroketjes van de vulling. Rol ze eerst door de bloem, dan door de aquafaba, dan het paneermeel, vervolgens nog eens door de aquafaba en als laatste door de panko.
  9. Verhit nu een frituurpan of een gewone pan met olie op 180 graden. Frituur de kroketjes in ongeveer 4 minuten bruin en knapperig. Je kan ze het beste pas frituren vlak voordat je ze gaat eten, dan zijn ze het lekkerst.

Eet smakelijk!

Tip: op zoek naar meer ideeën voor een rijsttafel? Bekijk hier de recepten voor mijn Indische rijsttafel >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.