Spelt met erwtenpuree

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar op deze foto staat een heerlijk gerecht. Het is een soort lichte en gezondere variant van risotto. In plaats van rijst gebruik je spelt, daar zitten relatief veel eiwitten en vezels vergeleken met gewone witte risotto rijst. Behalve de gezonde voordelen smaakt het ook gewoon heel lekker. Het blijft na het koken een stuk steviger dan rijst en geeft een lekkere bite aan je gerecht.

Lees meer »

Miso zalm met gestoomde boontjes en rijst

Deze zalm is heerlijk gemarineerd in miso met knoflook en gember. Dat zorgt ervoor dat het bomvol smaak zit, vooral lekker umami. De vis is zo lekker dat je voor de rest van het gerecht lekker simpel kan houden. Ik ging voor gekookte rijst en gestoomde sperziebonen, maak het af met furikake en je hebt een heerlijke maaltijd!

Lees meer »

Gevulde kip met couscous

Deze kip ziet er van buiten al heerlijk uit, maar van binnen is ‘ie ook mega lekker! Hij is gevuld met couscous waardoor onder andere kaneel, rozijnen en amandelen zitten. De kip zelf is gekruid met harissapoeder, het lichtpittige daarvan combineert heel goed met de zoetige vulling. Maar ook de saus met gember en knoflook zit bomvol smaak en maakt het gerecht helemaal af. 

Lees meer »

Chinese aubergine met kip

Dit gerecht zit bomvol smaak! Het is redelijk pittig, maar toch kon ik niet stoppen met ervan te eten. Ik kreeg het recept voor Chinese aubergine van een collega en paste het iets aan door er kip aan toe te voegen en het iets minder spicy te maken. Naast pepers en chilivlokken voor de pit voeg je ook nog een berg knoflook toe, 5 spice kruiden, oestersaus en sojasaus. Dat moet wel een smaakbom worden, toch!? Het is echt een aanrader als je van Chinese gerechten houdt.

Lees meer »

Summer rolls met garnalen en granny smith appel

Summer rolls zijn leuk om te maken en je kan er alle kanten mee op qua vulling. Deze summer rolls zijn lekker fris, dankzij de gember, koriander en granny smith appel die erin zitten. En het klinkt misschien gek, maar garnalen en granny smith appels combineren goed. Verder voeg je nog avocado, wortel, komkommer en mie toe. Je dipt de rolls lekker in wat chilisaus, maar alles bij elkaar is dit een gezond en licht gerechtje. Perfect op een warme zomerdag, bijvoorbeeld als onderdeel van dit hittebestendige menu.

Lees meer »

Parelgerst risotto met blauwe kaas, peer en erwtjes

Wat mij betreft zijn blauwe kaas en peer een perfecte combi. De sterke smaak van de blauwe kaas past namelijk heel goed bij de zoete peer. En erwtjes, die ook een beetje zoetig zijn, maken het helemaal af. Samen zijn ze perfect om een pasta of een risotto mee te maken! Bepaal lekker zelf welke blauwe kaas je gebruikt, ik ging voor gorgonzola picante. Die is lekker sterk, maar smelt wel heel goed door de risotto.

Lees meer »

Bloemkoolmacaroni met spek en kaas

Deze macaroni is een heerlijke variant op de Amerikaanse mac and cheese. Hij staat binnen een half uur op tafel en als het slim aanpakt maak je in de tussentijd ook nog een voorgerecht en heerlijk toetje. Namelijk met het 30 minuten menu, gebaseerd op het welbekende kookboek van Jamie Oliver (affiliate link).

Lees meer »

Ratatouille met steak

Deze ratatouille met steak is een heerlijk gerecht! Het recept komt uit het boek 'Is dit een kookboek' van Heston Blumenthal en ik maakte het voor het Heston inspired menu. Je voegt niet gewoon wat tomatenpuree toe aan de ratatouille, maar maakt een heerlijke tomatencompote. Dat duurt alles bij elkaar zo'n 6 uur, maar dan heb je wel een heerlijke smaakbom!

Lees meer »

Rode curry traybake met kippenpoten

Traybakes zijn perfect voor een makkelijke maaltijd doordeweeks, maar ook handig bij een etentje. Deze curry traybake maakte is daarom als hoofdgerecht van het traybake menu. Alle ingrediënten gaan gewoon tegelijkertijd de oven in en tijdens het bakken heb je tijd voor allerlei andere dingen, zoals het voorgerecht maken, de tafel dekken of gewoon om even op de bank neer te ploffen.

Lees meer »

Tagliatelle met zalm, garnalen en Vermentino saus

Pasta zonder kaas, dat maak ik eigenlijk nooit, maar met deze tagliatelle heb je het niet nodig. Je maakt er namelijk een heerlijke saus bij van Vermentino, een lekkere Italiaanse witte wijn. Vermentino is een droge, frisse wijn die tegelijk ook wel een beetje fruitig is. Het past perfect bij vis en is dus ook een goede wijn om deze tagliatelle met zalm en garnalen mee te maken.

Lees meer »

Asperge traybake met zalm

Deze traybake is een heerlijke manier om asperges te eten. Weer eens wat anders dan gewoon gekookt, alhoewel dat ook heerlijk is. Door ze in de oven te bakken blijven de asperges iets knapperiger dan wanneer je ze kookt.  Je bakt alles gewoon op een bakplaat in de oven, dus dat is lekker makkelijk. Tussendoor heb je zat tijd om nog wat anders te doen, of om gezellig met je familie of vrienden aan tafel te zitten met een lekker voorgerecht.

Lees meer »

Gino’s pasta met courgette en citroen

Deze pasta is gebaseerd op een recept uit het boek Buonissimo! van de Italiaanse chef Gino D’acampo. Hij laat hiermee zien dat je echt niet veel nodig hebt om een heerlijke pasta op tafel te zetten. Alhoewel ik er nog wel ui, knoflook en spekreepjes aan toevoegde. Die laatste laat je gewoon weg als je liever vegetarisch kookt. En wil je een vegan gerecht? Vervang de parmezaan dan voor een plantaardige variant, of laat ook weg.

Lees meer »
KokenKoken