Hete bliksem

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 07:01

Weleens hete bliksem gegeten? Ik maakte het een paar weken geleden voor het eerst en het leek me een perfect gerecht voor Sinterklaasavond. Want ook kinderen zullen deze zoete stamppot met appeltjes lekker vinden!

Je brengt de stamppot op smaak met mosterd en roert er, naast de appels, gebakken uien, spekjes en hamblokjes door. Een heerlijke smaakvolle stamppot voor het heerlijk avondje. Serveer het als onderdeel van het Sint menu.

Let wel op met serveren, het heeft niet voor niks de naam hete bliksem gekregen. Met name de appels kunnen erg heet zijn, dus pas op dat niemand zijn mond brandt. 

Ingrediënten voor 6 personen

750 gr aardappels
750 gr appels
3 rode uien
225 gr spekreepjes
225 gr hamblokjes
1,5 el mosterd
Peper naar smaak
1 groentebouilllonblokje
Flinke hand panko
Halve appel ter decoratie

Het recept voor hete bliksem

 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de halve appel voor decoratie in hele dunne plakjes. Doe in een kom en giet er kokend water overheen. Laat staan tot gebruik.
  3. Breng een pan water aan de kook met het bouillonblokje en schil de aardappelen. Snij in stukken en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  4. Schil ondertussen de appels en snij in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Laat wat boter smelten in een koekenpan en bak de appels 10 minuutjes op middelhoog vuur zacht.
  5. Snij de rode uien in kwart ringen. Verhit in een andere koekenpan een beetje olie en voeg de spekreepjes toe. Bak een 2 tot 3 minuten op hoog vuur, zodat het vet vrij komt.
  6. Zet het vuur iets lager en voeg de hamblokjes en uien toe, bak nog 5 tot 10 minuten.
  7. Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Roer de mosterd, appels en het spekmengsel (inclusief vet) erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra mosterd.
  8. Doe de stamppot in een overnschaal.
  9. Neem de appelplakjes uit de kom met water en leg half overlappend naast elkaar. Rol vervolgens op, zodat het eruit komt te zien als een roos. Zet deze in het midden vande stamppot en druk voorzichtig iets aan, zodat het goed blijf zitten.
  10. Bestrooi de stamppot rondom de appelroos met de panko en bak de hete bliksem nog 15 minuten in de oven (als je de stamppot van te voren hebt gemaakt kun je hem ook pas bakken vlak voor jullie gaan eten).

Eet smakelijk!

Fan van stamppot? Probeer dan ook eens deze recepten: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.