Ja, dit blog draait natuurlijk om de 3 gangen menu's. Maar ik kook en bak ook regelmatig gerechten die niet direct in een menu thuishoren en die toch te lekker zijn om niet te delen. De recepten van die gerechten vind je hier. 

Stromboli (gevuld Italiaans brood)

Stromboli, een heerlijk gevuld Italiaans brood. Perfect voor een picknick, want je hebt geen beleg meer nodig. Binnen een dag hadden we dit brood helemaal verorberd met z'n tweeën, zo lekker! Moeilijk om niet meteen een tweede sneetje te pakken :)

Lees meer »

Licht volkoren zachte broodjes

Deze broodjes zijn heerlijk zacht en luchtig. Ik heb ze een paar weekenden achter elkaar gemaakt om het recept te verbeteren. Deze versie is wat ons betreft de onbetwiste winnaar! Het kost flink wat tijd, want in totaal laat je de broodjes 2,5 tot 3,5 uur rijzen. Maar dan heb je wel écht lekkere en luchtige broodjes.

Lees meer »

Miso fudge taart

Voor de zoetekauwen en karamelliefhebbers! Een heerlijke taart van harde wenerdeeg met een goede, dikke laag fudge erin. En niet zomaar fudge, maar fudge met miso erin. Dat zorgt voor een goede balans van zoet en een beetje umami.

Lees meer »

Zweedse fika

Vandaag heb ik 3 recepten voor bij de Zweedse fika voor je. Fika zelf is geen recept, maar eigenlijk een soort koffiepauze. Daarbij wordt dan vaak een lekker koekje of gebakje gegeten. Mijn vorige werkgever was Zweeds en daar stond bij internationale meetings vaak rond half 11 fika op de planning, een korte pauze met een zoet tussendoortje. En lekkere zoete recepten hebben ze genoeg in Zweden, ik koos er 3 uit:

Lees meer »

Focaccia di recco

Deze focaccia di recco is totaal anders dan de traditionele variant. Het komt uit de Italiaanse streek Ligurië en wordt gemaakt zonder gist. Daardoor blijft het heel dun, een soort platbrood of zelfs zo dun en krokant als een cracker. Je vult het met kaas, waardoor het lekker smeuïg wordt. Een heerlijk snack voor bij de borrel of eet het als lunch met een salade erbij.

Lees meer »

Bananenpannenkoekjes met anijs en peer

Geen voor- of hoofdgerecht vandaag, maar een heerlijk ontbijtje. Bananenpannenkoekjes met anijs. En waarom ik hier, als anijsliefhebber, niet eerder aan gedacht heb snap ik zelf ook niet. In de meeste recepten voor bananenpannenkoekjes wordt kaneel gebruikt, maar die kan je natuurlijk gewoon vervangen voor anijspoeder en je pannenkoekjes worden nog lekkerder!

Lees meer »

Chocoladeslof met frambozen

Deze slof zit bomvol chocolade. Je maakt niet alleen het deeg met cacao, je vult hem ook met chocolade-banketbakkersroom en bovenop zit witte chocolade slagroom. Er tussenin zit nog een heerlijke gelei van frambozen, lekker fris en fruitig tussen alle chocola. Alles bij elkaar een heerlijk gebakje waar je sowieso meer van wil!

Lees meer »

Gezondere appelcake met moerbeien

Zin in een lekker zoet tussendoortje, maar wel zo gezond mogelijk? Bak dan eens deze cake op basis van appel- en moerbeienmoes. Het vervangen van een deel van het bloem voor volkorenmeel zorgt voor wat extra vezels. En je kan hem maken zonder enige suiker toe te voegen. Voeg wat rozijntjes toe voor extra smaak en zoetigheid. Of doe er blokjes appel in. Zo heb je een lekkere snack zonder geraffineerde suiker. 

Lees meer »

Monchoutaart met chocoladebodem en kersen

Monchoutaart is al jaren een van mijn favoriete taarten. Vroeger maakte ik het uit een pakje, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt helemaal geen gekke ingrediënten nodig om helemaal zelf Monchoutaart te maken. Gewoon Monchou, slagroom, suiker, klopfix en basterdsuiker, dat kan je bij iedere supermarkt kopen.

Lees meer »

Kip kerrie pasteitjes

Bladerdeeg is altijd een fijn ingrediënt om lekkere hapjes, gebak en broodjes mee te maken. Je kan er alle kanten mee op, van zoet tot hartig en van klein tot groot. En het is ook echt niet nodig om altijd zelf bladerdeeg te maken, ik heb eigenlijk altijd wat diepvriesbladerdeeg op voorraad.

Lees meer »
KokenKoken