Stromboli, een heerlijk gevuld Italiaans brood. Perfect voor een picknick, want je hebt geen beleg meer nodig. Binnen een dag hadden we dit brood helemaal verorberd met z'n tweeën, zo lekker! Moeilijk om niet meteen een tweede sneetje te pakken :)
Het brood wordt vaak met pizzadeeg gemaakt, je kan dus gewoon kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken om tijd te besparen. Maar ik ging voor een homemade brooddeeg. Die rol je gewoon uit tot een grote platte lap, besmeer met tomatensaus en beleg met wat je lekker vindt. Oprollen, even bakken en klaar. Ik ging voor deze stromboli voor paprika, salami, parmezaan én gorgonzola. Hou je nou niet van blauwe kaas, laat het dan gewoon weg of vervang het voor een kaas die je wel lekker vindt, zoals mozzarella of zachte geitenkaas.
Ingrediënten
450 gr bloem + extra om te bestuiven
7 gr gist
0,5 tl suiker
300 ml melk
1 ei
2 tl zout
1 puntpaprika
125 gr parmezaan
100 tot 125 gr passata
0,5 tl gedroogde oregano
0,5 tl gedroogde basilicum
100 gr plakken salami
Ca. 40 gr gorgonzola
1 el olijfolie
Het recept voor Stromboli
- Doe de melk in een pannetje en warm iets op, zorg dat het niet te heet wordt.
- Roer de gist en suiker door elkaar in een kommetje en doe er een juslepel warme melk bij. Laat even staan.
- Roer het ei los. Doe de bloem en zout in een ruime kom en roer door elkaar. Voeg dan het gist, de rest van de melk en het ei toe. Roer alles door elkaar en kneed het daarna in ongeveer 10 minuten tot een mooi elastisch deeg (kan met de hand, maar in de keukenmachine met deeghaken is veel makkelijker).
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin, dek af met wat huishoudfolie(ook ingevet met olie). Laat het deeg nu op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
- Snij ondertussen de paprika in dunne reepjes, roer de oregano en basilicum door de passata en rasp de parmezaan.
- Het deeg is nu ongeveer verdubbeld, kneed het daarna nog een minuutje, zodat de lucht goed verspreid wordt door het deeg. Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 30 bij 40 cm.
- Smeer de passata op het deeg, laat ongeveer anderhalve cm van de rand vrij. Beleg het deeg nu met de paprika, parmezaan, salami en gorgonzola.
- Rol het deeg langs de korte kant op, druk de rand goed dicht en leg op een bakplaat met bakpapier met de rand naar beneden. Dek weer af met ingevette folie en laat nog een half uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Haal het folie eraf, smeer het brood in met de olijfolie en bak het brood in 35 tot 40 minuten goudbruin en knapperig.
- Laat goed afkoelen op de bakplaat voor je het aansnijdt.
Eet smakelijk!
Meer broodrecepten die je wil proeven:
Reactie plaatsen
Reacties