Franse baguette

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 07:00

Zelfgebakken brood is het lekkerst! En deze Franse baguettes zijn heerlijk crunchy van buiten en zacht en luchtig van binnen. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig, alleen wel flink wat tijd. Om zo'n lekkere knapperige korst te krijgen moet je het deeg namelijk koud en heel lang laten rijzen.

Je krijgt het beste resultaat als je het brood bakt op een hete ovensteen. Heb je die niet, dan kun je ook gewoon de bakplaat gebruiken. Ik gebruikte een pizzasteen, wat stiekem ook de reden is dat ik 2 kleinere baguettes maakte in plaats van 1 grote, anders paste het niet op de steen.

Ingrediënten voor 2 à 3 kleine baguettes

250 gr bloem (liefst Franse bloem T65)
160 ml handwarm water
5 gr zout
1/8 tl instant gist

Extra bloem voor bestrooien
Schone theedoek
Ovensteen

Zo maak je zelf Franse baguettes

 1. Roer de bloem en water door elkaar, zodat al het water is opgenomen door de bloem.
 2. Kneed dan het gist erdoor en vervolgens het zout. Kneed niet te lang door, gewoon tot de gist en daarna het zout goed door het deeg verspreid zijn.
 3. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen.
 4. Sla dan het deeg om, dat doe je eigenlijk door het in drieën te vouwen. Draai dan een kwartslag en sla nog eens om. Doe weer in de kom en laat nog een paar uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.
 5. Nu kan je er baguettes van gaan vormen. Verdeel het deeg in 2 of 3 delen en draai er rolletjes van. Daarvoor moet je het niet kneden, maar eigenlijk meer uitrekken. Je wilt namelijk niet het lucht eruit kneden.
 6. Bestrooi de theedoek met wat bloem en leg de baguettes erop. Trek de theedoek iets omhoog tussen de baguettes, zodat ze niet tegen elkaar aan liggen. Vouw de rest van de theedoek eromheen en leg tenminste 12 uur in de koelkast in een afgesloten bak of zak.
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden met de ovensteen of bakplaat erin, zodat deze ook heet worden.

  TIP: zet ook een bakje water in de oven, de stoom maakt de korst nog knapperiger.

 8. Haal de baguettes uit de koelkast en kerf de bovenkant met een scherp mes 2 of 3 keer schuin in.
 9. Bestrooi de bakplaat of ovensteen met bloem en leg de baguettes erop. Bak in ongeveer 15 minuten gaar en knapperig (afhankelijk van de grootte van jouw baguette)
 10. Serveer de baguettes direct warm. Als je er meerdere maakt die niet allemaal tegelijk in de oven passen, kun je degene die al klaar zijn warm houden door ze in een theedoek te wikkelen.

Eet smakelijk!


Meer recepten voor de thuisbakker:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.