Kerstcruffins

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 07:00

Een croissant, muffin en kerstbrood in één. Dat zijn deze kerstcruffins, echt een heerlijke toevoeging voor jouw kerstbrunch- of ontbijt! Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die dit niet lust. (behalve mijn vriend die als kind ooit zoveel amandelspijs heeft gevreten dat ie het niet meer lekker vindt...)

Je vult deze cruffins (muffins van croissantdeeg) met amandelspijs en rozijnen. Het croissantdeeg wordt lekker knapperig aan de buitenkant met een heerlijke smeuïge binnenkant. Ik maakte er maar 1 per persoon, maar wilde er eigenlijk heeel graag nog een. Maak er dus vooral genoeg ;)

Ingrediënten voor 6 kerstcruffins

1 blikje croissantdeeg (6 stuks/240 gr)
120 gr amandelspijs
Rasp van 1 sinaasappel
1 ei
60 gr rozijnen
Bloem voor bestuiven
Poedersuiker

Zo maak je kerstcruffins

  1. Doe de rozijnen in een bakje en giet er heet water overheen, laat weken tot je ze nodig hebt.
  2. Roer het ei los en meng de helft door het spijs, zodat het een beetje smeerbaar wordt en roer de sinaasappelrasp erdoor.
  3. Bestrooi je werkblad met bloem en leg het croissantdeeg erop. Snij op de rechte stippellijnen door en druk de schuine stippellijnen dicht, zodat je 3 rechthoekige deeglappen hebt. Bestrooi iedere lap met wat bloem en rol iets uit met een deegroller.
  4. Smeer iedere deegplak in met spijs. Giet de rozijnen af en verdeel over de spijs. Rol het deeg nu over de lengte op en druk de naad goed dicht.
  5. Leg de deegrollen even 10 minuutjes in de vriezer, dan zijn ze zo makkelijker te snijden.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. En neem een muffinbakvorm, smeer 6 vormpjes in met boter en bestrooi met bloem.
  7. Haal de rolletjes uit de vriezer en snij over de lengte doormidden. Rol alle zes de strengen deeg als een slakkenhuisje op en leg deze in muffinvormpjes. (in deze video zie je vanaf 1.40 precies hoe je dat doet) https://youtu.be/5gy9O8k7h6w?t=100
  8. Bak de kerstcruffins in 20 minuten gaar in de oven.
  9. Laat de cruffins heel even afkoelen, zodat je ze beet kan pakken. Haal voorzichtig uit de vorm, bestrooi met poedersuiker. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!


Meer kerstrecepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.