Driekoningentaart (Galette de rois)

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 07:00

Op 6 januari is het Driekoningen, een katholieke feestdag. Er wordt gevierd dat de drie wijzen bij de pasgeboren Jezus aankwamen met hun geschenken. Vooral in Frankrijk is het traditie om dan een galette de rois te bakken; een taart van bladerdeeg, gevuld met frangipane. In de taart wordt een droge boon of porseleinen beeldje verstopt, degene die de boon in zijn stukje taart tegenkomt wordt tot koning gekroond.

Mijn moeder maakte vroeger altijd een boterkoek met een boon erin voor Driekoningen. Degene die de boon kreeg mocht vervolgens kiezen wat we gingen eten. Ik besloot dit jaar eens zelf een Driekoningentaart te maken, maar maakte de frangipane van pistachemeel in plaats van amandelmeel. Daar krijgt het een leuk groen kleurtje van en smaakt natuurlijk ook erg lekker.

Ingrediënten voor 1 Driekoningentaart

(ca. 20 cm doorsnee)

1 rol vers bladerdeeg (270 gr)
75 gr pistachemeel
75 gr boter (op kamertemperatuur)
75 gr suiker
Rasp van een halve citroen
2 eieren
Snuf zout

Zo maak je de driekoningentaart

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe de boter, het suiker, citroenrasp en de snuf zout in een kom en mix in een paar minuten tot een romig mengsel.
 3. Roer de eieren los en voeg 3 kwart toe aan de boter, mix er goed doorheen. Voeg dan het pistachemeel toe en mix er ook doorheen.
 4. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit en snij er 2 cirkels van ongeveer 20 cm uit. Snij van de rest van het deeg stroken van ongeveer anderhalve centimeter. Leg deze op de rand van 1 van de cirkels.
 5. Bestrijk de stroken met een dun laagje water. Verdeel de pistache frangipane over het deeg, binnen de strook. Druk eventueel een boon of bijvoorbeeld een amandel in het spijs.
 6. Leg dan de andere deegcirkel erop en druk aan langs de randen. Druk er met een vork richels in de rand als decoratie.
 7. Prik een paar gaatjes in het deeg en kerf er eventueel nog een patroon in met een scherp mes. Doe dat wel voorzichtig, zodat je niet helemaal door het deeg heen snijd.
 8. Bestrijk de bovenkant van de taart nu met de rest van de boter.
 9. Eventueel kun je ter decoratie ook nog een kroon van suiker op het deeg strooien. Ik knipte daarvoor een kroon uit een stuk papier en legde die erop. Strooi de suiker erover en verwijder dan voorzichtig het stuk papier.
 10. Leg de taart met het bakpapier op een bakplaat en bak in 30 tot 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
 11. De taart kan zowel warm als koud gegeten worden. Ik vind warm wel het lekkerste, je kan hem gewoon weer even opwarmen in de oven als je nog een stukje over hebt.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Probeer ook eens een van deze taarten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.