Chocolade shortbread met karamel

Gepubliceerd op 17 januari 2022 om 07:00

Deze variant op millionaires shortbread heeft extra veel chocola, heel simpel door cacao toe te voegen aan het shortbread. Hoe meer chocola hoe beter toch!?

Wat mij betreft wel in ieder geval en in combinatie met een heerlijke laag karamel is het nog beter. Je maakt het af met een laag knapperige chocola. Ik bakte hem in een ronde bakvorm, dan kan je hem als echt taartje serveren.

Ingrediënten voor een taartje van 26 cm

150 gr suiker
300 gr koude boter
425 gr bloem
25 gr cacao
Snuf zout
1 blik gecondenseerde melk
200 gr pure chocola
50 gr melkchocola

KokenKoken

Zo maak je de chocolade shortbread

 1. Als eerste maak je de karamel, ook wel dulce du leche genoemd. Dat doe je door het dichte blikje gecondenseerde melk 2,5 uur te koken. Zorg dat het blikje continu helemaal onder water staat tijdens het koken. Normaal gesproken kook je het trouwens 3 uur, dat kan je ook doen, dan wordt de karamel nog iets steviger. Ik vind het lekkerder als de karamel nog iets vloeibaarder is. Laat daarna afkoelen.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm van 26 cm doorsnee in met een beetje boter of olie en bedek met bakpapier.
 3. Snij de koude boter in blokjes en doe in een kom. Voeg het zout en de suiker toe en zeef het bloem en de cacao erbij. Wrijf tussen je vingers alle ingrediënten door elkaar tot een kruimelig deeg.
 4. Doe het deeg in de vorm en druk goed aan. Prik er met een vork wat gaatjes in en bak in 25 tot 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
 5. Laat in de vorm afkoelen, dan wordt het ook wat steviger.
 6. Als het shortbread is afgekoeld kun je de karamel erover uitsmeren. Zet daarna even in de koelkast.
 7. Hak ondertussen de pure chocola fijn. Om het chocoladelaagje lekker knapperig te maken moet je de chocola niet gewoon smelten, maar tempereren. Dat kan heel makkelijk in de magnetron.
 8. Doe twee derde van de chocola in een plastic magnetron bestendig bakje. Verhit de chocola steeds 20 seconden op vol vermogen en roer daarna door. Blijf dit herhalen tot het allemaal gesmolten is. Roer dan de rest van de chocola erdoor totdat alles gesmolten is.
 9. Giet over de taart heen en draai deze rond, om het goed te verspreiden. Zet weer in de koelkast.
 10. Smelt de melkchocola op dezelfde manier en giet in een patroon over de pure chocola. Zet weer in de koelkast om uit te harden.
 11. Als de chocola is uitgehard haal je de taart uit de vorm en snij aan met een scherp, warm mes om makkelijk door de chocola te snijden en geniet ervan :)

Eet smakelijk!


Meer lekkere taartreceptjes om eens te proberen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.