Triple chocolate hazelnoottaart

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 07:00

Deze taart is lekker! Ik maakte hem voor mijn eigen verjaardag en gebruikte dus al mijn favoriete ingrediënten. Hij zit bomvol chocola en de cake is gemaakt met hazelnoten. Je maakt hem af met heerlijk chocolade slagroom, wat cacao en nog meer hazelnoten. Een heerlijke taart waar je met lekker veel mensen van kan genieten, want een klein stukje is genoeg :)

Het uiterlijk van de taart is gebaseerd op de Franse opera taart. Een taart waarbij je de verschillende laagjes mooi kan zien. En met 3 verschillende soorten chocolade ganache ziet dat er extra mooi uit. Ik maakte eerst een ronde versie, maar daarbij was het lastig om de randen zo bij te werken dat de laagjes mooi zichtbaar werden. Voor het mooie raad ik dus een vierkante vorm aan. Maar qua smaak maakt het natuurlijk niks uit.

Ingrediënten voor 1 taart

Chocolade slagroom
450 ml slagroom
25 gr witte basterdsuiker
45 gr pure chocola

Chocolade ganache
300 ml slagroom
30 gr honing
75 gr boter
100 gr pure chocola
150 gr melk chocola
175 gr witte chocola

Hazelnoot cake
5 eieren
210 gr roomboter
210 gr suiker
165 gr bloem
165 gr hazelnoten
1 zakje bakpoeder (15 gr)
Snuf zout
Eventueel 100 ml Tia Maria (of een andere koffielikeur)

Ook nodig
Cacao en een paar hazelnoten ter garnering
Vierkante taartring van 18 tot 20 cm
Taartkarton van dezelfde grootte
Huishoudfolie

KokenKoken

Zo maak je de triple chocolate hazelnoottaart

Trek voor deze taart zeker een halve dag uit, want je moet veel verschillende elementen maken en tussendoor ook wachten tot alles is afgekoeld.

  1. Begin met de chocolade slagroom, zodat deze voldoende tijd heeft om af te koelen. Hak daarvoor de chocola fijn en doe in een kom.
  2. Verwarm in een pannetje 75 ml van de slagroom met de basterdsuiker. Als het kookt giet je het over de chocola heen. Roer goed door tot alle chocola gesmolten is en gemengd met de slagroom.
  3. Giet dan al roerend de rest van de slagroom erbij. Zet in de koelkast zodat het kan afkoelen.
  4. Nu ga je verder met de drie soorten ganache. Hak daarvoor alle chocola weer fijn en doe alle soorten in een eigen kom, samen met steeds 25 gr boter.
  5. Breng steeds 100 ml slagroom met 10 gr honing aan de kook en giet over de witte chocola. Roer met een garde goed door tot alle chocola gesmolten is en je een dikke, gladde ganache hebt. Herhaal voor de melk en pure chocola. Laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Ondertussen kun je de cake maken, verwarm daarvoor de oven voor op 200 graden.
  7. Hak de hazelnoten fijn in een keukenmachine tot fijne kruimels, net als bijvoorbeeld amandelmeel. Doe in een kom samen met de bloem en het bakpoeder en roer door elkaar.
  8. Snij de boter in blokjes en mix met de helft van de suiker luchtig. Scheidt de eieren en mix de eidooiers door de boter. Klop daarna het bloemmengsel erdoor.
  9. Doe de eiwitten in een vetvrije kom met een snuf zout. Mix ze schuimig en voeg dan al mixend beetje bij beetje de rest van de suiker erbij. Blijf mixen tot er stevige witte pieken vormen.
  10. Schep de eiwitten dan in delen voorzichtig door de rest van het beslag.

10. Nu kan je het beslag gaan bakken tot dunne plakken cake. Je kan het daarvoor het beste verspreiden over een bakplaat met bakpapier. Je hebt uiteindelijk 4 plakken van 18 bij 18 tot 20 bij 20 cm nodig (afhankelijk van jouw taartring). Meet dus van te voren hoeveel plakken cake je moet maken om genoeg te hebben, dat is dan weer afhankelijk van de grootte van jouw bakplaat.
Ik heb op mijn bakplaat 2 grote plakken gebakken. Daarmee kon ik 2 hele plakken van 20 bij 20 maken, de andere 2 plakken worden dan een soort puzzel van losse stukken die samen een vierkante plak vormen. Als je de taart eenmaal gemaakt hebt zie je niet meer dat het losse stukken taart zijn. (Voor wat duidelijkere uitleg is dit filmpje van 24 Kitchen handig https://www.24kitchen.nl/recepten/operataart . Bij 06:54 minuten laat hij zien hoe je de taartplakken moet maken).
11. De cakeplakken moeten elk 12 minuten bakken op 200 graden. Haal ze uit de oven, leg er meteen een nieuw stuk bakpapier op en draai om. Trek het bakpapier waarop je het hebt gebakken en meteen voorzichtig van af en laat de cake afkoelen. Herhaal dit voor de tweede en eventueel derde plak cake.
12. Als de cake is afgekoeld, kun je het met behulp van de taartring in de juiste grootte plakken snijden.
13. Nu kan je de taart gaan opbouwen. Vouw om de onderkant van de taartring huishoudfolie en leg de vorm op een taartkarton.
14. Leg als eerste een plak cake in de vorm en trempeer dit met een derde van de Tia Maria. Smeer dan de pure chocolade ganache uit over de cake. Leg daar weer een plak cake op en trempeer die weer met een derde van de Tia Maria. Smeer dan de melk chocolade ganache erover. Herhaal met een derde plak cake, de rest van de Tia Maria en de witte chocolade ganache. Leg de laatste plak cake erop en zet de taart in de koelkast. Laat zo'n anderhalf uur opstijven.
15. Klop dan de chocolade slagroom stijf. Haal de taart uit de koelkast en uit de vorm. Snij de randen iets bij, zodat hij perfect recht is en je de laagjes goed ziet.
16. Schep nu een beetje van de slagroom op de taart en verspreid tot gladde laag over de taart. Doe de rest van de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit de taart vol met slagroom toeven. Bestrooi met wat cacao en garneer met hazelnoten.

Eet smakelijk!

Meer lekkere taarten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.