Licht volkorenbrood

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 om 08:00

Ik hou van vers, zelfgebakken brood! Het ruikt altijd heerlijk en heeft nauwelijks beleg nodig. Een beetje boter en zout en je bent klaar! Het maken van het brood zelf duurt dan wel weer even wat langer, maar dat is het zeker waard!

In principe heb je voor het maken van brood niet meer nodig dan bloem, water en gist. Maar een brood op basis van melk vind ik toch echt lekkerder. Verder gebruik je voor dit brood een combinatie van gewone bloem en volkorenmeel. 

Het volkorenmeel zorgt voor meer smaak aan het brood, maar het wordt er wel iets minder luchtig van. Je kan de verhouding tussen bloem en volkorenmeel zelf aanpassen naar jouw smaak.

Aangezien wij maar met zn tweeën zijn maak ik altijd maar een klein broodje. Wil je een 'normaal' formaat brood, doe de ingrediënten dan keer anderhalf.

Ingrediënten voor een klein brood

5 gr gedroogde gist
0,5 tl suiker
200 ml melk
200 gr bloem
100 gr volkorenmeel
0,5 el zout
1 ei, losgeklopt
Handje maanzaadjes

Licht volkorenbrood, het recept

 1. Warm de melk iets op. Maak het niet te heet, want daar kan het gist niet tegen.
 2. Roer de gist en het suiker door elkaar en voeg een beetje warme melk toe om het gist te activeren. Laat 10 minuten staan.
 3. Roer de bloem, het volkorenmeel en het zout door elkaar. Giet de melk, het gistmengsel en de helft van het ei erbij.
 4. Roer door elkaar en kneed dan ongeveer 10 minuten door, met de hand of iin een keukenmachine met deeghaken.
 5. Vet een kom en een stuk vershoudfolie in met een beetje olie. Leg het deeg in de kom en dek af met folie (ingevette kant naar binnen). Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. Ik verwarm de oven vaak voor op 50 graden. Zet hem dan uit en laat het deeg daarin rijzen.
 6. Kneed het deeg na een uur even door en kneed er een langwerpige lap van. Vouw de lap in drieën. Dus één kant eenderde omvouwen en de andere kant daarover heen.
 7. Draai het deeg dan een kwartslag en kneed weer uit tot een langwerpige lap en vouw weer in drieën.
 8. Leg op een stuk bakpapier en dek weer af met een stuk ingeolied folie. Laat nog eens 3 kwartier rijzen.
 9. Vul een ovenbestendige schaal met water, zet in de oven en warm de oven op tot 250 graden. Door de stoom in de oven wordt de korst van je brood knapperiger. Zorg dat ook de bakplaat al in de oven zit.
 10. Na 3 kwartier smeer je het brood in met de rest van het ei en strooi je het maanzaad erover. Snij met een scherp en vochtig mes een paar inkepingen in het brood van ongeveer een centimeter diep.
 11. Leg het brood met bakpapier en al op de bakplaat in de oven. Verlaag de temperatuur naar 225 graden en bak in 25 tot 30 minuten gaar. Als je op de onderkant van het brood klopt en dat klinkt hol, dan is het brood klaar.
 12. Laat iets afkoelen, maar eet vooral een stuk als het nog warm is, dan is 'ie het lekkerst!

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.