Versierde focaccia

Gepubliceerd op 23 mei 2022 om 07:00

De zogenaamde focaccia art is een van de trends die corona-lockdowns hebben veroorzaakt. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te proberen. Naast dat je er een lekker brood aan overhoudt is het erg leuk om te doen. Je kan het zo creatief maken als je zelf wilt.

Ik gebruikte olijven en snoeppaprika's voor de 'bloemen', tijm voor het 'gras' en rozemarijn voor de 'bloemstelen'. Maar je kan nog veel meer gebruiken, bijvoorbeeld plakjes rode ui als bloemen, of snij gele paprika in reepjes en maak er zonnebloemen van. En cherrytomaten maken natuurlijk ook mooie bloemetjes. Hieronder vind je het recept voor de focaccia, maak er wat moois van!

Ingrediënten voor 1 focaccia

450 gr durummeel
1 tl zout
2 tl gist
60 ml olijfolie (+ extra om in te vetten)
300 ml handwarm water
1 tl grof zeezout
2 el extra vierge olijfolie
1 teen knoflook
Groenten, kruiden en olijven om te versieren

KokenKoken

Zo maak je een versierde focaccia

  1. Doe het bloem in de kom van een keukenmachine met deeghaken en roer het zout erdoorheen. Maak een kuiltje in het midden en strooi de gist erin. Giet dan de 60 ml olijfolie en het warme water erbij (let op het water mag niet te warm zijn, dan werkt de gist niet meer).
  2. Roer alles door elkaar en kneed dan in de keukenmachine tot een elastisch deeg. Het is een vrij nat en plakkerig deeg.
  3. Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin (het is handig om je handen ook een beetje in te vetten, zodat het niet blijft plakken). Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme plek drie kwartier rijzen.
  4. Pers ondertussen de knoflook uit en doe vast in een kommetje met de extra vierge olijfolie.
  5. Vet een bakblik in van ongeveer 25 bij 15 centimeter. Sla het deeg terug (weer met ingevette handen) en leg het in het bakblik, rek het voorzichtig uit over de hele bodem van het bakblik.
  6. Versier de focaccia nu met de groenten, kruiden en/of olijven. Druk ze iets aan, zodat ze goed op hun plek blijven zitten. Hou er rekening mee dat het deeg nog wat rijst en je versiering wat uit elkaar rekt.
  7. Bestrijk het brood met de knoflook olie, dek weer af met de vochtige theedoek en laat nog eens drie kwartier rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 210 tot 220 graden.
  9. Druk het deeg met je vingers op wat plekken in en bestrooi de met het zeezout. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar.
  10. Laat afkoelen op een rooster, serveer warm of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk


Meer lekkere broodrecepten: