Licht volkoren zachte broodjes

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 06:45

Deze broodjes zijn heerlijk zacht en luchtig. Ik heb ze een paar weekenden achter elkaar gemaakt om het recept te verbeteren. Deze versie is wat ons betreft de onbetwiste winnaar! Het kost flink wat tijd, want in totaal laat je de broodjes 2,5 tot 3,5 uur rijzen. Maar dan heb je wel écht lekkere en luchtige broodjes.

Ze zijn heel lichtvolkoren, door 400 gr bloem te combineren met 100 gr volkorenmeel. Eventueel kan je de melk vervangen voor water, geeft iets minder smaak, maar is nog steeds lekker. Om ze helemaal vegan te maken kun je ook nog de roomboter vervangen voor een plantaardige variant en het ei weglaten. Ik gebruikte nog kleinbrood verbeteraar van Molen De Hoop om de broodjes langer houdbaar te maken en iets luchtiger.

Maar de belangrijkste reden dat deze broodjes zo luchtig worden is de verwerking van het deeg. Eerst laat je het een half uur in zijn geheel rijzen, daarna maak je er 15 bolletjes van. Die laat je weer een uur rijzen. Om vervolgens de bolletjes uit te rollen, op te rollen, nog eens uit te rollen en langs de andere kant op te rollen. Zoals ik al schreef een flinke klus, maar ik kan het zeker aanraden!

Ingrediënten voor 15 broodjes

400 gr tarwebloem
100 gr volkorenmeel
9 gr instant gist
15 gr lichtbruine basterdsuiker
10 gr zout
50 gr kleinbrood verbeteraar
1 ei, losgeklopt
300 ml volle melk
50 gr boter in blokjes
Eventueel rijstestrooimeel

Zo maak je deze zachte broodjes

 1. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.
 2. Warm de melk op tot 32 graden.
 3. Roer de melk en de helft van het ei (ca. 25 gr) door de droge ingrediënten en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
 4. Vanaf ca. 5 minuten kneden kun je geleidelijk de blokjes boter er ook doorheen kneden.
 5. Leg in een kom, dek af met folie en laat 30 minuten rijzen.
 6. Verdeel het deeg in 15 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Bol deze daarna op om het brood op spanning te krijgen, dat zorgt voor een betere structuur. Opbollen doe je door je handpalm langs het deegbolletje te schuiven en ondertussen met je duim het deeg onder het bolletje te duwen. Je krijgt dan een mooie gladde bovenkant.
 7. Leg ze op een deegkleedje of theedoek en dek af. Laat ze nu een uur rijzen.
 8. Rol ieder bolletje uit tot een rechthoekige lap en rol deze langs de lange kant op.
 9. Rol dit nu weer uit tot een langwerpige plak van zo’n 30 tot 40 cm lang. Rol nu op vanaf de korte kant, een beetje als met een croissant.
 10. Vouw de uiteinden naar onderen, zodat je een bolletje krijgt en leg in een bakvorm met bakpapier van ca. 30 bij 20 cm.
 11. Laat nog ongeveer 1 tot 2 uur rijzen, tot ze verdubbeld zijn en allemaal goed tegen elkaar aan liggen.
 12. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrijk de broodjes met de rest van het ei en bestrooi eventueel met rijstestrooimeel.
 13. Zet de broodjes in de oven, verlaag de temperatuur iets naar 165 graden en bak de broodjes in 25 tot 30 minuten gaar.

Eet smakelijk!


Hou je van zelfgebakken brood? Probeer dan ook deze broden een keer: