Sodabrood met rode wijnboter

Vind je zelf brood bakken te veel gedoe, of heb je te weinig tijd? Dan is dit sodabrood perfect voor jou! Het is namelijk in 40 minuten klaar en van die 40 minuten ligt het een half uur in de oven, dus eigenlijk ben je er maar 10 minuten mee bezig. Ideaal toch!?

Serveer het met zelfgemaakt rode wijnboter en je hebt binnen no time een lekker voorafje, bijvoorbeeld bij dit Back to basics menu. Er zitten natuurlijk/helaas niet alleen voordelen aan sodabrood. Het wordt namelijk sneller oud en taai dan gewoon brood. Maak het daarom pas op het laatste moment klaar. Het liefste serveer je het (bijna) direct warm uit de oven.

Dit recept is trouwens voor 2 kleine sodabroodjes. Je kan er ook 1 grote van maken, maar hou er rekening mee dat het dan langer de oven in moet. Waarschijnlijk zo'n 40 tot 45 minuten.

Ingrediënten voor 4 personen

Boter
120 ml rode wijn
Halve rode ui
150 gr roomboter op kamertemperatuur
Peper en zout naar smaak
Brood
300 gr bloem
200 gr volkorenmeel
400 ml karnemelk
1,5 tl bakingsoda
8 gr zout
75 gr walnoten

Aan de slag met dit recept voor sodabrood met rode wijnboter

  1. Begin met de rode wijnboter. Snipper daarvoor de rode ui heel fijn en doe samen met de wijn in een pannetje. Laat de wijn, zonder deksel op de pan, inkoken tot ongeveer de helft over is. Laat daarna afkoelen.
  2. Als het afgekoeld is doe je het samen met de boter in een keukenmachine en maal je alles goed door elkaar. Afhankelijk van je keukenmachine kan dit even duren en moet je tussen de boter en ui even van de rand afschrapen.
  3. Breng het daarna op smaak met peper en zout. Doe in een bakje, voor een mooie presentatie kan je dat doen met behulp van een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  4. Zet afgedekt in de koelkast. Haal er wel op tijd weer uit, zodat het niet ijskoud en keihard is als je het op je brood wilt smeren.
  5. Verwarm voor het brood de oven voor op 200 graden en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  6. Doe de bloem en het volkorenmeel in een kom en roer het zout en de bakingsoda erdoor.
  7. Giet de karnemelk erbij en meng alles tot een (plakkerig) deeg.
  8. Breek of hak de walnoten grof en meng door het deeg. Verdeel het deeg nu in 2 delen en vorm elk deel op een bebloemd werkvlak tot een bol.
  9. Leg beide op de bakplaat, een stuk bij elkaar vandaan en druk een beetje plat. Snij er met een scherp mes een kruis in van ongeveer anderhalve cm diep.
  10. Bak het brood in 30 tot 35 minuten gaar. Serveer warm met de rode wijnboter.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer het sodabrood met rode wijnboter tijdens een borrel samen met deze hapjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.