Back to basics menu

Heb je na de feestdagen nog een etentje op de planning staan, maar eigenlijk geen zin meer in weer zo'n uitgebreid menu? Zet dan dit back-to-basics menu op tafel. Gewoon brood met boter, stamppot met draadjesvlees en een simpele vlaflip als toetje. Maar zo makkelijk kom je er ook weer niet van af, je maakt natuurlijk alles gewoon zelf!

Als eerste het brood met kruidenboter, daarvoor bak je een sodabrood. Dat is een stuk makkelijker en sneller dan een normaal brood, want je hoeft geen deeg te kneden en het ook niet te laten rijzen. En voor daarop maak je een rode wijnboter. Erg lekker! Dan de stamppot met draadjesvlees. Beide kan je van te voren klaar maken. En alhoewel het draadjesvlees lang duurt, hoef je daar tijdens het stoven niks aan te doen. Voor erbij maak je ingelegde champignons en rode uien, dat zuurtje is erg lekker voor erbij. En als laatste de vlaflip, daarvoor maak je natuurlijk zelf de vla. En als je fanatiek bent kun je er ook nog voor kiezen om zelf de fruitpuree en yoghurt te maken. De recepten daarvoor vind je bijvoorbeeld in de Toetjesbijbel.

Ingrediënten voor 4 personen

Sodabrood met rode wijnboter
120 ml rode wijn
Halve rode ui
150 gr roomboter op kamertemperatuur
Peper en zout naar smaak
Brood
300 gr bloem
200 gr volkorenmeel
400 ml karnemelk
1,5 tl bakingsoda
8 gr zout
75 gr walnoten

KokenKoken

Draadjesvlees met boerenkoolstamppot en ingemaakte groenten
125 gr champignons
1 grote rode ui
150 ml azijn
115 ml water
Handje peperkorrels
30 gr suiker
1 el zout
1laurierblaadje
1 takje rozemarijn
Draadjesvlees
800 gr riblappen of sukadelappen
Ca. 150 gr wortel
1 grote ui
2 el tomatenpuree
2 blaadjes laurier
4 kruidnagels
2 takjes rozemarijn
0,5 el azijn
1 runderbouillonblokje
Boerenkoolstamppot
600 gr boerenkool
Ca 1,2 kilo aardappels
1 bouillonblokje
25 gr boter
Scheutje melk
Peper, zout en worcestersauce naar smaak

Vlaflip met homemade vanillevla
500 ml volle yoghurt
6 el vruchtenpuree of siroop
Wat rode vruchten, zoals frambozen of bessen
Vanillevla
1 ltr volle melk
0,5 vanillestokje
75 gr suiker
40 gr maizena
4 eidooiers

Zo maak je dit Back to basics menu

Eigenlijk kun je alle onderdelen van dit menu ruim van te voren klaar maken, een dag van te voren zelfs al. Alleen het sodabrood kan je het beste zo kort mogelijk van te voren bakken, het lekkerste is om deze versgebakken, warm uit de oven op tafel te zetten.

Vlaflip met homemade vanillevla

Laten we maar beginnen met het toetje. De yoghurt en vruchtenpuree kocht ik gewoon kant en klaar. Maar de vla maakte ik wel zelf, dat kun je 's ochtends al doen, of een dag van te voren. Zo'n zelfgemaakte vla is simpel te maken en echt lekkerder dan een pak uit de supermarkt! Allen stap 7 hoef je dan nog tijdens het etentje uit te voeren.

Bekijk hier het recept voor vlaflip >>

Draadjesvlees met boerenkoolstamppot en ingemaakte groenten

Als de vanillevla in de koelkast staat kun je aan de slag met de ingemaakte groenten, het draadjesvlees en vervolgens de boerenkoolstamppot. De ingemaakte groenten heb je zo klaar, dus begin daarmee en ga vervolgens met het vlees aan de slag. Als dat in de oven staat te sudderen kun je de boerenkool klaarmaken. Warm het vlees en de stamppot gewoon even op laag vuur op voor je gaat eten en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Hier vind je het recept voor draadjesvlees met boerenkoolstamppot en ingemaakte groenten >>

Sodabrood met rode wijnboter

Als laatste bereid je de rode wijnboter en het sodabrood voor. De boter kan je ook van te voren maken, maar sodabrood wordt wat sneller oud dan normaal brood. Dus maak die op het laatste moment klaar. Lekker warm uit de oven. Dat is bij sodabrood ook geen probleem, want het deeg maak je in een paar minuten en daarna hoeft het alleen nog maar een half uurtje de oven in.

Klik hier voor het recept voor sodabrood met rode wijnboter >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.