Het gezondere kerstontbijt

DrankDrank

Eet jij ook altijd zo belachelijk veel tijdens de feestdagen? Op zich niks mee natuurlijk, het is maar 2 dagen per jaar kerst.... Maar je kan ook op een gezonde manier genieten! Met dit gezondere kerstontbijt begin je de kerstdagen in ieder geval goed. Je ontbijt o.a. met groenten, volkoren brood én bijna zonder geraffineerde suiker.

Start met spinaziepannenkoeken, die zijn mooi groen en perfect om op een feestelijke manier te serveren. Ik gebruikte daar granaatappelpitjes, maple syrup en poedersuiker voor. Maar de pannenkoeken zijn ook erg lekker met hartig beleg, zoals kaas, spek en/of tomaatjes. Het tweede gerecht zijn hartige wentelteefjes met gepocheerd ei en droge ham. In deze wentelteefjes zit dus geen suiker en gebruik volkorenbrood voor een gezonde touch.

Een ook bij een ontbijt hoort een toetje, je maakt hangoptaartjes met stoofpeertjes en anijskoekjes. De stoofpeertjes zijn deze keer vrij van alcohol en geraffineerde suikers. In plaats daarvan voegde ik maple syrup toe, een natuurlijke zoetstof. Daarmee maak je ook heerlijke stoofpeertjes! In de koekjes zit trouwens wel suiker, maar alles bij elkaar is dat een stuk minder dan wat ik normaal bij een kerstontbijt eet ;)

Ingrediënten voor 4 personen

Spinazie pannenkoeken
200 gr spinazie
250 gr (volkoren) pannenkoekenmix
400 ml melk
Snuf zout
2 eieren
Roomboter om in te bakken
Voor erbij:
Granaatappelpitjes
Maple syrup
Poedersuiker

Hartige wentelteefjes met gepocheerd ei en droge ham
Wentelteefjes
8 volkoren boterhammen
4 eieren
350 ml melk
1,5 tl gerookt paprikapoeder
45 gr parmezaanse kaas
Gepocheerde eieren
4 eieren
Flinke scheut azijn
Voor erbij
8 plakken droge ham
Paar handjes rucola

Hangoptaartjes met stoofpeer en anijskoekjes
1 ltr halfvolle yoghurt
4 gelatineblaadjes
3 stoofpeertjes
75 tot 100 ml maple syrup
1 kaneelstokje
2 steranijs
4 kruidnagels
Anijskoekjes
1 ei
80 gr suiker
Snuf zout
80 gr bloem
0,5 tl anijspoeder

Zo maak je dit gezondere kerstontbijt

Dit ontbijt kan je deels voorbereiden, zo kun je de spinazie pannenkoeken een dag eerder maken. Eet ze koud of verwarm ze even in de magnetron voordat je ze serveert. Alle onderdelen van de hangoptaartjes maak je ook van te voren, begin daar het liefst zelfs anderhalve dag van te voren mee. De yoghurt moet 12 uur hangen voordat het hangop is en vervolgens moet de gelatine nog opstijven om er taartjes van te maken. De wentelteefjes zijn vers gebakken wel het lekkerste, dus maak die 's ochtends klaar direct voor je gaat eten.

Hangoptaartjes met stoofpeer en anijskoekjes

Zoals je al kon lezen begin je met de hangoptaartjes. Het duurt lang voor alles klaar is, maar het grootste deel van de tijd hoef je niks te doen. De yoghurt moet 12 uur hangen, de peertjes moet 2 tot 3 uur stoven, de taartjes moeten zo'n 3 uur opstijven en ook de koekjes moeten eerst 3 uur drogen voor je ze kan bakken. Genoeg te doen dus, maar je moet ook voldoende geduld hebben... ;)

Bekijk hier het recept voor hangoptaartjes met stoofpeer en anijskoekjes >>

Spinazie pannenkoeken

Deze pannenkoeken zijn perfect voor een kerstontbijt, dankzij de mooie groene kleur kan je ze heel leuk presenteren in de vorm van een kerstboom. Bak ze gewoon van te voren, warm eventueel nog even op en leg ze dan in de vorm van een kerstboom op een plank of schaal. Gebruik granaatappelpitjes als kerstballen en garneer met poedersuiker en maple syrup. Of laat dat weg als je liever hartige pannenkoeken eet.

Hier vind je het recept voor spinazie pannenkoeken >>

Hartige wentelteefjes met gepocheerd ei en droge ham

Als laatste maak je de wentelteefjes, serveer ze met droge ham en een gepocheerd ei. Of, als je het jezelf iets makkelijker wilt maken, met zachtgekookte eitjes. Die kan je gewoon koken terwijl je de wentelteefjes bakt, zodat alles tegelijk klaar is. Anders maak je eerst de wentelteefjes en hou je ze even warm in de oven, terwijl je de eieren pocheert.

Klik hier voor het recept voor hartige wentelteefjes met gepocheerd ei en droge ham >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.