Hartige wentelteefjes met gepocheerd ei en gedroogde ham

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 06:46

Zoete wentelteefjes kent iedereen wel, ze zijn heerlijk! Maar soms heb je gewoon zin iets hartigs en dan zijn deze wentelteefjes met een gepocheerd eitje en droge ham een heel goed idee. Je maakt ze met parmezaan en gerookt paparikapoeder in plaats van suiker en kaneel.

Serveer ze met droge ham en een gepocheerd ei. Of, als je het jezelf iets makkelijker wilt maken, met zachtgekookte eitjes. Die kan je gewoon koken terwijl je de wentelteefjes bakt, zodat alles tegelijk klaar is. Anders maak je eerst de wentelteefjes en hou je ze even warm in de oven, terwijl je de eieren pocheert.

Ingrediënten voor 4 personen 

8 volkoren boterhammen
4 eieren
350 ml melk
1,5 tl gerookt paprikapoeder
45 gr parmezaanse kaas
Gepocheerde eieren
4 eieren
Flinke scheut azijn
Voor erbij
8 plakken gedroogde ham (bijvoorbeeld serranoham) 
Paar handjes rucola

KokenKoken

Aan de slag met dit recept voor hartige wentelteefjes

 1. Rasp de parmezaan met een fijne rasp.
 2. Klop de eieren los en roer de melk erdoor tot een glad beslag. Roer er dan ook de parmezaan, gerookt paprikapoeder en wat peper en zout door. Doe het beslag in een kom waar je boterhammen goed in passen.
 3. Verwarm de oven op 80 graden, zodat je daar straks de wentelteefjes in kunt zetten om warm te houden en zet een bakplaat of ovenschaal klaar om ze in te leggen.
 4. Neem een ruime koekenpan, zodat je 2 wentelteefjes tegelijk kunt bakken; Verhit de pan met een klontje boter.
 5. Haal een boterham aan beide zijden door het beslag en leg in de pan. Herhaal met een tweede boterham en bak de wentelteefjes ongeveer 2 minuten per kan, totdat ze droog zijn. Leg op de bakplaat en zet inde oven om warm te houden. (de oven kan nu uit). Herhaal met de overige 6 boterhammen.
 6. Zet dan een ruime pan met water op het vuur, voeg een flinke scheut azijn toe en breng aan de kook. Doe een ei in een bakje, zodat je hem zo meteen makkelijk in het water kan gieten. Leg een schuimspaan klaar.
 7. Roer in het kokende water tot er een draaikolk ontstaat, het water kookt nu niet meer. Wacht heel even tot de draaikolk iets stabieler in het midden draait en giet dan het ei erin. Het ei blijft dan als het goed is mooi bij elkaar in de draaikolk. Gaar het ei 2 tot 3 minuten in het hete water. Schep er dan met een schuimspaan uit en leg voorzichtig op een keukenpapiertje.
 8. Herhaal stap 7 voor de andere 3 eieren.
  Je schijnt trouwens ook meerdere eieren tegelijk te kunnen pocheren, maar dat is mij niet gelukt. Een andere methode is de eieren in boterhamzakjes te doen en dan te pocheren, dan is meerdere tegelijk maken makkelijker. 
 9. Neem 4 bordjes, leg daar steeds 2 wentelteefjes op met wat rucola en droge ham. Leg heel voorzichtig de gepocheerde eieren erop en bestrooi met een snuf peper, gerookt paprikapoeder en eventueel een heel klein beetje zout (de ham is ook al zout). Serveer direct, zodat het nog warm is.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze recepten voor een lekker ontbijt of lunch:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.