Zak van Sinterklaas menu

KokenKoken

Sinterklaas is in het land, tijd voor een lekker Sinterklaas menu. Dit keer besloot ik 3 keer een zak van Sinterklaas te maken. Zakken van verschillende ingrediënten en natuurlijk niet gevuld met cadeautjes, maar met heerlijk eten. Alhoewel een lekker bord eten soms toch wel echt als een cadeautje aan kan voelen ;)

Je begint met een zakje van Spaanse droge ham, gevuld met witlof en kaassaus. Een traditioneel gerecht dus, in een nieuw jasje (of zakje) gestoken. Een Spaanse ham, zoals iberico- of serranoham past natuurlijk goed bij het Sinterklaasthema, maar je kan ook Italiaanse prosciutto gebruiken. Voor het hoofdgerecht gaan we aan de slag met mandarijnen, want die kunnen niet ontbreken tijdens Sinterklaas. Je combineert ze met zalm en aardappelpuree, in een zak van filodeeg. Klinkt misschien gek, maar dat is een hele lekkere combinatie!

En dan natuurlijk nog kruidnootjes, die gaan in het toetje. Je zet een zakje van crèpe op tafel gevuld met kruidnootjesijs. Geïnspireerd op de crèpe suzette serveer je er een sinaasappel-karamelsaus bij. Dat wordt smullen!

Ingrediënten voor 6 personen

Gevulde ham met witlof en kaassaus
12 plakken iberico of serrano ham
275 gr witlof (ca. 1,5 stronkjes)
Flink takje salie
60 gr parmezaan
0,5 el mosterd
20 gr bloem
145 ml melk
20 gr boter
Peper en zout naar smaak

Filodeeg met zalm en mandarijn
750 gr zalmfilet zonder vel
Ca. 750 gr zoete aardappel
Half groentebouillonblokje
15 gr boter
3 mandarijntjes
4 à 5 takjes peterselie
3 el olijfolie
1,5 el citroensap
12 vierkante vellen filodeeg
150 gr spinazie
1 rode ui
2 el olijfolie extra vierge
2 tl witte wijn azijn
Olijfolie om in te vetten
Peper en zout naar smaak

Crèpes met kruidnootjesijs en sinaasappelkaramel
Crèpes
2 ei
250 ml melk
30 gr gesmolten boter
100 gr bloem
Flinke snuf zout
Kruidnootjes ijs
5 eidooiers
125 gr suiker
250 ml volle melk
250 ml slagroom
2 el speculaaskruiden
200 gr kruidnoten + extra voor garnering
Sinaasappel-karamelsaus
150 gr suiker
3 el water
75 ml sinaasappelsap
20 gr gezouten roomboter

Zo maak je dit zak van Sinterklaas menu

Verschillende onderdelen van dit menu kun je vast voorbereiden, zoals het toetje en het hele voorgerecht. He ijs en de karamelsaus kan je ook best een dag van te voren vast maken. Andere onderdelen die je niet kan voorbereiden, zijn zo makkelijk dat voorbereiden ook eigenlijk helemaal niet nodig is, zoals de zalm en de spinaziesalade.

Crèpes met kruidnootjesijs en sinaasappel-karamelsaus

Je kan dus het beste starten met het toetje en het ijs en de saus 's ochtend of een dag van te voren vast maken. De crèpes maakte ik op de dag zelf, want die zijn vers toch wel lekkerder. Maar je serveert ze op kamertemperatuur, anders smelt het ijs, dus ook de crèpes maak je gewoon van te voren. Eigenlijk hoef je alles dus alleen nog samen op een bordje te leggen als het tijd is voor het toetje.

Bekijk hier het recept voor crèpes met kruidnootjesijs en sinaasappelkaramel >>

Gevulde ham met witlof en kaassaus

Het voorgerecht is megamakkelijk te maken en kan je helemaal voorbereiden, zodat het alleen nog even in de oven moet. Ik was uitgegaan van 1 per persoon, maar heb je grote eters? Verdubbel dan de ingrediënten en maak 2 hamzakjes per persoon, want ze zijn in 2 happen op.

Hier vind je het recept voor gevulde ham met witlof en kaassaus >>

Filodeeg met zalm en mandarijn

Dan het hoofdgerecht. Ook hiervoor kan je al wat voorbereiden, zoals de marinade voor de zalm en de zoete aardappelpuree. Maar je maakt het verder pas klaar als het voorgerecht in de oven staat. Dan kan je ze in oven zetten zodra de gevulde ham klaar is. Je hebt er dan tijdens het eten eigenlijk geen omkijken meer naar. Bereid vast voor t/m stap 5 of 6.

Klik hier voor het recept voor filodeeg met zalm en mandarijn >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.