Gevulde ham met witlof en kaassaus

Deze zakjes van ibericoham zijn gevuld met witlof en kaassaus, een heerlijke klassieke combinatie. Serveer ze als (klein) voorgerechtje of luxe borrelhap. Ze zijn een leuke start van dit Zak van Sinterklaas menu. Ik gebruikte deze keer Spaanse ibericoham, want dat paste leuk bij het Sinterklaas thema. Maar je kan ook andere soorten droge ham gebruiken, zoals serranoham of Italiaanse prosciutto. Het is in ieder geval handig als de plakjes langwerpig zijn.

Voor de vulling roerbak je de witlof en die roer je vervolgens door een zelfgemaakte, romige kaassaus met mosterd en salie.

Ingrediënten voor 6 stuks

12 plakken iberico of serrano ham
275 gr witlof (ca. 1,5 stronkjes)
Flink takje salie
60 gr parmezaan
0,5 el mosterd
20 gr bloem
145 ml melk
20 gr boter
Peper en zout naar smaak

Het recept voor gevulde ham met witlof en kaassaus

  1. Verhit de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  2. Maak eerst de saus, snij daarvoor eerst de blaadjes van de salie fijn en rasp de parmezaan.
  3. Laat de boter smelten in een sauspannetje op middelmatig vuur. Bak de salie een minuutje in de boter en voeg dan de bloem toe, bak nog 3 minuten.
  4. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Roer steeds goed door tot de melk is opgenomen voor je een nieuw scheutje toevoegt.
  5. Roer de kaas en mosterd erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Haal dan van het vuur. De saus is nu nog erg dik, maar dat wordt minder als je zo de witlof erdoor roert. En het moet niet te dun worden, want anders lekt het straks uit de ham.
  6. Snij de witlof in reepjes en verwijder de harde kern. Verhit een beetje olie in een wok of koekenpan en roerbak de witlof met een beetje zout 2 à 3 minuten, zodat het iets zachter wordt, maar niet te zacht.
  7. Roer de witlof door de kaassaus en breng op smaak met peper en zout.
  8. Bestrijk 6 muffinvormpjes met een beetje olijfolie en leg in ieder vormpje 2 hamplakjes kruislings over elkaar.
  9. Schep de witlof erin, vouw de ham dicht en draai bovenop voorzichtig in elkaar, zodat het een zakje lijkt.
  10. Bak de hamzakjes 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, zodat de ham lekker knapperig wordt. Serveer terwijl ze nog lekker warm zijn.

Eet smakelijk!

HuishoudenHuishouden

Serveer de gevulde ham bij de borrel samen met deze lekkere hapjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.