Bloemkool panna cotta met gember en champignons

Wil je een bijzonder voorgerecht op tafel zetten? Probeer dan eens deze romige bloemkool panna cotta. Je serveert er krokante gember, ingemaakte champignons en gebakken champignons bij. Een heerlijk gerecht om jouw gasten of familie mee te verrassen.

Ook een handig gerecht, wat de panna cotta en ingemaakte champignons maak je gewoon een dag van te voren alvast klaar. Zo hou je genoeg tijd over voor andere voorbereidingen van jouw etentje. Ik had trouwens nog nooit ingelegde champignons gemaakt. Bij pickles denk ik toch vaak aan de standaard groenten als ui en komkommer. Maar ook champignons op deze manier bereiden is een aanrader en ze zijn ook heel lekker bij andere gerechten!

DrankDrank

Ingrediënten voor 6 stuks

500 gr bloemkool
750 ml melk
250 ml kookroom (ik had kookroom toevallig nog liggen, je kan ook 1 ltr melk gebruiken en de kookroom weglaten)
0,75 tl gemberpoeder + extra naar smaak
Peper en zout naar smaak
8 baadjes gelatine
250 gr champignons
1 teentje knoflook
130 ml witte wijn azijn
100 ml water
1 tl zout
50 gr suiker
3 takjes tijm
Handje peperkorrels
1 laurierblaadje
Verse gember van ca. 3 bij 5 cm
Zonnebloemolie om in te frituren
6 vormpjes of glazen van ca. 150 ml inhoud

Zo maak je deze bloemkool panna cotta

 1. Doe de gelatineblaadjes in een bakje koud water en laat minimaal een kwartier weken.
 2. Snij de bloemkool in kleine stukjes en doe samen met de melk en kookroom in een pan. Kook bloemkool in ongeveer een kwartier gaar. Blijf erbij en doe de deksel niet helemaal op de pan, zodat het niet overkookt. Dat kan heel snel gaan. Zet je blender op een weegschaal en schep de bloemkool er met een schuimspaan in. Voeg vervolgens zoveel melk/kookroom toe dat het in totaal een kilo weegt.
 3. Maal fijn tot een gladde puree, giet door een zeef om eventuele klontjes eruit te halen. Roer het gemberpoeder erdoor en breng verder op smaak met peper en zout.
 4. Warm eventueel weer even op als het veel is afgekoeld, knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer door de bloemkool zodat ze oplossen.
 5. Verdeel over de vormpjes of glazen en laat opstijven in de koelkast. Als je siliconenvormpjes gebruikt moeten ze daarna nog een uurtje in de vriezer, zodat je ze er netjes uit kan halen.
 6. Maak de champignons goed schoon. Snij de helft in partjes en de andere helft in plakjes.
 7. Snij het teentje knoflook in dunne plakjes en leg in een bakje of weckpotje samen met het laurierblaadjes. Leg daar de champignon partjes bovenop. Ris de blaadjes van 2 takjes tijm en doe ook in het bakje.
 8. Doe de azijn, het water, zout, suiker en de peperkorrels in een pannetje en breng al roerend aan de kook zodat de suiker helemaal oplost. Laat 1 minuutje doorkoken en giet dan in het bakje bij de champignons. Laat tenminste 4 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast staan. Zo trekken de smaken goed in de champignons.
 9. Schil de gember en snij over de lengte in dunne reepjes. Verhit de zonnebloemolie tot 175 graden en frituur de gember in 1 tot 2 minuten goudbruin.
 10. Schep met een schuimspaan op een stuk keukenpapier en bestrooi direct na het frituren met een beetje zeezout.
 11. Verhit vlak voor jullie gaan eten een beetje olie in een koekenpan en roerbak de plakjes champignon 5 tot 10 minuten. Ris de blaadjes van de tijm en bak 2 minuutjes mee Breng op smaak met gemberpoeder, peper en zout.
 12. Haal de bloemkool panna cotta op tijd uit de vormpjes en zorg dat je ze op kamertemperatuur serveert. Leg ze op bordjes, verdeel de gefrituurde gember erover en leg er wat (warme) gebakken champignons en (koude) ingemaakte champignons bij. Ik legde maar een klein beetje champignons op de borden en serveerde de rest er los bij. Je kan natuurlijk ook alles meteen op de borden leggen.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de bloemkool panna cotta:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.