Stamppot tijd! En daar kun je ook een lekker menu van maken! Niet het mooiste menu. Want stamppot is nou eenmaal een stuk lekkerder dan hoe het eruit ziet. Wil je een mooi menu op tafel zetten? Dan kun je beter voor bijvoorbeeld dit Mondriaan menu gaan. Maar voor iedere stamppot liefhebber is dit menu een echte aanrader!
Je serveert als eerste een stamppot van witte bonen, die zijn heel geschikt om een lekkere puree van te maken. Meng daar geitenkaas, spinazie en zongedroogde tomaatjes door en je hebt een heerlijk stamppotje. Als hoofdgerecht maak je een witlofstamppot met appel, kerrie en krokante prosciutto. Een heerlijke combi van bitter, zoet en zout. En ook als toetje maak je stamppot, deze keer natuurlijk van zoete aardappel. Je serveert deze koud met chocolade stukjes, cookie dough en een jus van chocola. Erg lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
Witte bonenstamppot met geitenkaas en spinazie
180 gr aardappels
300 gr witte bonen (uitlekgewicht)
1 kleine ui
1 rood pepertje
150 gr (diepvries) spinazie
15 gr boter
180 gr zachte geitenkaas (rol)
35 gr zongedroogde tomaatjes (+ extra voor garnering)
Witlofstamppot met appel en kerrie
750 gr aardappels
1 groentebouillonblokje
30 gr boter
Flinke scheut melk
575 gr witlof
1,5 appel
1 ui
1.5 tl kerriepoeder
100 gr prosciutto
Zoete aardappel stamppot met cookie dough
Cookie dough
115 gr bloem
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
55 gr donkerbruine basterdsuiker
30 gr kristalsuiker
1 el melk
0.5 tl vanille extract
Snuf zout
Puree
600 gr zoete aardappel
100 gr donkerbruine basterdsuiker
1 tl vanille extract
2 tl speculaaskruiden
Snuf zout
75 gram chocolate chips
3 takjes munt
Chocolade jus
50 gr pure chocola
75 ml slagroom
Zo maak je dit stamppot menu
Het handige van stamppotten is dat je ze helemaal voor kan bereiden. Warm ze gewoon voor het serveren even op lag vuur op en roer ondertussen goed door. Zo trekken de smaken er ook alvast goed in en zet je alsnog lekkere warme stamppot op tafel. Het toetje serveer je op kamertemperatuur, alleen de chocolade jus giet je er warm bij. De volgorde waarin je de gerechten bereidt maakt dus eigenlijk niks uit, dus we gaan gewoon op volgorde van voor-, hoofd- en nagerecht.
Witte bonenstamppot met geitenkaas en spinazie
Deze stamppot is perfect voor geitenkaasliefhebbers! Gebruik een zachte geitenkaas met sterke smaak, ik ging voor zo'n rol met een korstje. Ik maakte de puree nu deels van witte bonen en deels van aardappel. De aardappel maakt het wat steviger, maar je kan ook alleen bonen gebruiken. OP die mannier ben je sneller klaar, want je hoeft geen aardappels te schillen en koken.
Bekijk hier het recept voor de witte bonenstamppot >>
Witlofstamppot met appel en kerrie
De witlofstamppot maak je gewoon met aardappels. Ik gebruikte ongeschilde aardappelen, op die manier zitten er meer voedingsstoffen in je stamppot en het scheelt ook nog tijd. Alleen maar voordelen dus :) Roerbak de witlof met ui, appel en de kerriekruiden en roer daarna door de puree. Zo krijg je een heerlijke stamppot!
Hier vind je het recept voor witlofstamppot met appel en kerrie >>
Het toetje is, net als normale stamppotten, heel makkelijk te maken. Het lastigste is nog wel om niet de cookie dough alvast op te eten voordat het door de puree zit ;) Volg gewoon het recept, zorg dat het op kamertemperatuur is bij serveren en warm de saus vlak voor het serveren au-bain-marie (boven een pan heet water) op, zodat die lekker warm is.
Klik hier voor het recept van zoete aardappel stamppot met cookie dough en chocolade jus >>
Reactie plaatsen
Reacties