Het leek me leuk om weer een keer een menu te maken op basis van kleur. Voor Koningsdag maakte ik al eens een oranje menu. Deze keer koos ik voor de kleuren van de bekende Mondriaan schilderijen: geel, rood en blauw. Iedere gang heeft een andere kleur.

Je start met gele hartige rijstpudding, die breng je makkelijk op kleur en op smaak met kurkuma en kerrie. Een lekkere, lichte start van het menu. Dan een mooi rood hoofdgerecht van gevulde paprika's met spaghetti, tomaten-wijnsaus en chorizo. De wijn en chorizo geven heerlijk veel smaak aan de pastasaus! Dan het toetje en de blauwe kleur, een blauw gerecht bleek nog lastig te verzinnen en ik heb dan ook een beetje vals gespeeld en blauwe kleurstof toegevoegd. Maar je kleurt deze panna cotta (licht)blauw met blue curaçao.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ingrediënten voor 6 personen

Hartige gele rijstepap
150 gr rijst
450 gr kipdijfilet
1 grote ui
3 tenen knoflook
Ca 5 cm gember
1 tl kerriepoeder
1,5 tl kurkuma
2 gele paprika's
1,5 blokje kipbouillon
1,5 liter water
Toppings
3 (zacht)gekookte eieren
Handje pinda's (grof gehakt)
Paar takjes koriander
2 bosuitjes (fijngesneden)

Gevulde rode paprika met spaghetti en chorizo
6 rode paprika's
275 gr (rode) spaghetti
2 à 3 tenen knoflook
2 rode uien
350 gr chorizo (geen plakjes)
15 gr verse Italiaanse kruiden
280 gr tomatenpuree
500 gr cherrytomaten
300 ml rode wijn
200 ml water
1 groentebouillonblokje
50 gr parmezaan
Olijfolie

Blue curaçao panna cotta
750 ml slagroom
300 ml blue curaçao
120 gr suiker
7,5 blaadjes gelatine
1 vanille stokje
Eventueel een beetje blauwe voedselkleurstof
Garnering
300 ml slagroom
2 à 3 el suiker
3 el blue curaçao

Zo maak je het Mondriaan menu

Voor dit menu kan je een groot deel voorbereiden, maar tijdens het diner moet je nog wel even de pasta koken en de gevulde paprika's bakken in de oven. Dit kost gelukkig weinig tijd en als de paprika's in de oven staan kan je zelf weer lekker aanschuiven aan tafel :)

Blue curaçao panna cotta

Panna cotta is supersnel gemaakt, maar moet wel even opstijven. Maak die daarom als eerste, of een dag van te voren al. Bewaar ze gewoon afgedekt in de koelkast en voeg alleen vlak voor het serveren pas de toef slagroom toe.

Bekijk hier het recept voor blue curaçao panna cotta >>

Hartige gele rijstepap

Als tweede kan je de rijstepap helemaal voorbereiden. Warm de pap en vulling kort voor serveren weer op en roer daarna pas door elkaar, dan is het op z'n lekkerst. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van de rijst heel lang koken tot het uit elkaar valt en een soort pap wordt. Dat duurt ongeveer drie kartier.  Bak ondertussen kip en gele paprika en bereid de toppings voor.

Hier vind je het recept voor hartige rijstepap >>

Gevulde rode paprika met spaghetti en chorizo

Dan natuurlijk nog het hoofdgerecht, de rode gevulde paprika's. Maak de saus vooral ruim van te voren en laat op heel laag vuur zachtjes pruttelen, hoe langer het opstaat hoe beter de smaak wordt. Je kan de paprika's ook alvast voorbereiden (stap 7), maar versgekookte pasta is het lekkerst, dus de stappen 8 t/m 11 voer je het liefst op het laatste moment uit.

Klik hier voor het recept van gevulde paprika met spaghetti en chorizo >>

Eet smakelijk!