Hartige rijstepap met kip en paprika

In Nederland kennen we vooral zoete rijstepap of rijstpudding, maar in veel Aziatische landen wordt er ontbeten met hartige rijstepap. Een licht verteerbaar gerecht, waar je naar hartenlust zelf smaakmakers, toppings en vulling aan kunt toevoegen. Zo eten ze in China congee, in Thailand jok en burbur in Indonesië.

Ik maakte deze gele rijstepap als voorgerecht voor het Mondriaan menu. Wat mij betreft wat te heftig als ontbijt, maar prima als lunch of zelfs een gewone doordeweekse maaltijd (maak dan wel iets meer per persoon). Je brengt deze rijstepap op smaak met gember, knoflook, ui, kurkuma en kerrie. Vult het met kipdijfilet en paprika, maak af met jouw favoriete toppings en je hebt een heerlijk gerecht.

Ingrediënten voor 6 personen

150 gr rijst
450 gr kipdijfilet
1 grote ui
3 tenen knoflook
Ca 5 cm gember
1 tl kerriepoeder
1,5 tl kurkuma
2 gele paprika's
1,5 blokje kipbouillon
1,5 liter water
Toppings
3 (zacht)gekookte eieren
Handje pinda's (grof gehakt)
Paar takjes koriander
2 bosuitjes (fijngesneden)

Het recept voor hartige rijstepap

  1. Schil de gember en snij fijn, snij ook de ui en knoflook fijn. Maak een bouilon van het bouillonblokje en het water.
  2. Verhit een scheutje zonnebloem- of arachideolie in een ruime kookpan en fruit de helft van de ui en knoflook aan en ongeveer twee derde van de gember en kurkuma.
  3. Roer na 2 minuten de rijst erdoor. En giet de helft van de bouillon erbij. Breng aan de kook.
  4. Laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer regelmatig en voeg beetje bij beetje al het water toe. Roer vooral op het eind vaker, want hoe pappiger het wordt, hoe sneller het aanbakt.
  5. Snij ondertussen de kip en paprika in stukjes. Als de rijstepap halverwege de kook tijd is verhit je olie in een koekenpan.
  6. Bak de kip ongeveer 10 minuten met de kerriekruiden en wat peper en zout. Voeg na 10 minuten de paprika en de rest van de gember, kurkuma, ui en knoflook toe. Bak nog eens zo'n 10 minuten. Als de rijstepap nog niet helemaal klaar is hou je de vulling warm op laag vuur.
  7. Bereid ondertussen de toppings, kook de eieren, hak de pinda's grof, snij de bosui en koriander fijn.
  8. Als de rijst een mooie dikke pap is geworden roer je de vulling erdoor. Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
  9. Verdeel over 6 kommen en serveer de toppings er los bij.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Combineer de hartige rijstepap met een van deze hoofdgerechten: