Mosselen in romige Guinness saus

Mosselen zijn sowieso lekker, maar met dit recept maak je ze nog beter! Je kookt ze in Guinness in plaats van wijn of licht bier. Dat geeft ze een heerlijke lichtbittere smaak. Het kookvocht gebruik je om een romige saus mee te maken, waar dus ook de smaak van Guinness in zit. Oké, je moet dus ook wel een beetje van Guinness houden ;)

Deze mosselen waren het voorgerecht bij het Guinness menu. Maar een week later stonden ze meteen weer op tafel met een ander hoofdgerecht erbij, dus combineer er lekker je eigen menu omheen. Hou er wel rekening mee dat je de mosselen meteen moet serveren als ze klaar zijn, dus je staat nog wel even in de keuken vlak voor jullie gaan eten. Een hoofdgerecht dat je van te voren kan maken is daarom wel handig.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo mosselen
300 ml Guinness
150 ml kookroom
75 gr wortel
1 ui
1 knoflookteentje
0,5 chilipepertje
Saus
10 gr boter
10 gr bloem
2 eidooiers
100 ml kookroom
1 à 2 bosuitjes

KokenKoken

Het recept voor mosselen in romige Guinness saus

  1. Snij de wortels over de lengte in vieren en dan in kleine stukjes. Snipper de ui en snij het pepertje en de knoflook fijn.
  2. Controleer de mosselen (degene die open blijven staan of kapot gaan gooi je weg) en maak ze schoon.
  3. Smelt een klontje boter in een ruime (mossel)pan, bak de wortel, ui, knoflook en het pepertje een minuutje aan.
  4. Voeg de mossels toe, roer door en giet de Guinness en kookroom erbij. Breng aan de kook en kook de mosselen tot ze open gaan staan, dat duurt ongeveer 5 minuten.
  5. Snij ondertussen alvast het groen van de bosuitjes in ringetjes.
  6. Giet de mossels af in een zeef die op een kom staat, zodat je het kookvocht bewaard.
  7. Zet 4 schaaltjes klaar (warm ze eventueel op door ze onder heet water af te spoelen), haal de bovenste schalen van de mossels af en verdeel ze over de schaaltjes. Verdeel een deel van de ui, wortel, knoflook en peper erover. Dek dan af met aluminiumfolie zodat ze niet te veel afkoelen. (Je kan de mosselen ook heel laten, maakt voor de smaak niet veel uit, het ziet er vooral leuker uit)
  8. Smelt nu de boter voor de saus en bak de bloem 2 à 3 minuten. Voeg dan scheutje bij scheutje een deel van het kookvocht toe tot je een mooie gladde saus hebt. Laat een minuutje koken en haal van het vuur.
  9. Roer de eidooiers los in de kookroom, klop dit door de saus (wel pas als die niet meer kookt!).
  10. Giet de saus bij de mosselen, garneer met de bosui en serveer, eventueel met stokbrood en kruidenboter.

Eet smakelijk!


Combineer de mosselen bijvoorbeeld met één van deze hoofdgerechten die je van te voren kan bereiden: