Hou jij ook wel van een pint Guinness? Vooral een vers getapt glas van dit donkere Ierse bier smaakt mijj altijd goed. De beste dronken wij in Dublin bij de brouwerij zelf, een heel leuk uitstapje als je een keer in Dublin bent! Je kan ook heerlijk koken met Guinness, zowel zoet als hartig. En dus een perfect ingrediënt om een lekker menu van te maken.

Dit menu start met mosselen, gekookt in Guinness in plaats van wijn. Van het kookvocht maak je een lekker romig sausje. Het hoofdgerecht is een Engelse pie met stoofvlees, met een plak bladerdeeg erover heen. Je stooft het vlees in de Guinness, een Engels recept met een Iers tintje dus. Als toetje maak je appelperentaartjes, maar wel op een heel makkelijke manier. Je stooft de appels en peren in de Guinness, maakt er een crumble bij en doet dit in een glaasje. Maak het af met een toef heerlijke kaneelslagroom.

Ingrediënten voor 4 personen

Mosselen in romige saus
1 kilo mosselen
300 ml Guinness
150 ml kookroom
75 gr wortel
1 ui
1 knoflookteentje
0,5 chilipepertje
Saus
10 gr boter
10 gr bloem
2 eidooiers
100 ml kookroom
1 à 2 bosuitjes

Guinness pie met stoofvlees
500 gr sukadelappen
500 gr schouderkarbonade
2 el bloem
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
80 gr appelsroop
1 runderbouillonblokje
500 ml Guinness
500 ml water
250 gr wortel
150 gr bleekselderij
1 à 2 el maizena
1 rol vers bladerdeeg

Appelperentaart in een glaasje
2 appels
2 peren (niet al te rijp)
10 gr gezouten roomboter
0,5 tl kaneel
75 ml Guinness
1 tl maizena
Crumble
50 gr bloem
25 gr havervlokken
25 gr amandelmeel
50 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr koude roomboter
Flinke snuf zout
Kaneelroom
250 ml slagroom
1 zakje klopfix (8 gr)
1,5 el suiker
0,25 tl kaneel

KokenKoken

Aan de slag met het Guinness menu

Het hoofd- en nagerecht van dit menu kan je gewoon voorbereiden, maar de mosselen maak je wel pas als jullie gaan eten. Die moet je gelijk serveren als ze klaar zijn, maar ze hoeven maar kort te koken. De voorbereiding qua schoonmaken en het klaarmaken van de overige ingrediënten kan je natuurlijk wel alvast doen.

Appelperentaart in een glaasje

Begin met het toetje, je kan alle onderdelen vast maken. Daarna heb je 2 opties, doe alles meteen in glaasjes en bewaar tot in de koelkast tot etenstijd. Of bewaar de onderdelen apart en warm de appels vlak voor het serveren op, zodat je een warm toetje hebt. Allebei lekker!

Bekijk hier het recept voor appelperentaart in een glaasje >>

Guinness pie met stoofvlees

Het stoofvlees kan je ook vast voorbereiden, zorg dat je alles maakt t/m stap 6 van het recept en zet hem in de oven als jullie het voorgerecht gaan eten. Dan heb je een heerlijke warme pie zonder dat je nog in de keuken hoeft te staan tijdens het etentje.

Lees hier hoe je de Guinness pie met stoofvlees maakt >>

Mosselen met romige saus

De mosselen voor het voorgerecht maak je dus pas op het laatste moment. Dat is nog wel even een klusje, maar misschien wil één van je gasten je wel even helpen. Bijvoorbeeld met het verwijderen van alle bovenste schelpen. Dan kan jij ondertussen de heerlijke roomsaus maken.

Hier vind je het recept voor mosselen in romige Guinness saus >>

Eet smakelijk!