Appelperentaart met Guinness in een glaasje

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 06:47

Wil je een lekker, mooi én makkelijk toetje serveren? Dan moet je deze appelpertentaartjes in een glas zeker eens proberen! Je maakt ze een stuk sneller dan gewone appeltaart, maar dat proef je er natuurlijk niet aan af.

Ik maakte ze voor het Guinness menu en de appels en peren zijn dus ook gestoofd in Guinness. Dat geeft ze een licht bittere smaak, maar dat is juist wel lekker. Je maakt namelijk ook een crumble  die wel zoet is en topt deze appelperentaartjes ook nog af met een lekkere toef kaneelroom. Alles bij elkaar heb je dan een lekker toetje dat niet te zoet is. Ben je een echte zoetekauw? Voeg dan gewoon wat suiker toe aan de peren en appels als je ze stooft.

Je kan de taartjes meteen in glaasjes doen en opeten, of bewaren in de koelkast en ze koud eten. Als je ze warm wil eten, maar wel van te voren klaarmaakt, bewaar je gewoon alle onderdelen apart. Warm de peren en appels vlak voor het serveren op en doe dan alles pas in de glaasjes.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten voor 4 personen

2 appels
2 peren (niet al te rijp)
10 gr gezouten roomboter
0,5 tl kaneel
75 ml Guinness
1 tl maizena
Crumble
50 gr bloem
25 gr havervlokken
25 gr amandelmeel
50 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr koude roomboter
Flinke snuf zout
Kaneelroom
250 ml slagroom
1 zakje klopfix (8 gr)
1,5 el suiker
0,25 tl kaneel

Zo maak je deze appelperentaartjes met Guinnes in een glaasje

  1. Roer eerst voor de crumble de bloem, havervlokken, het amandelmeel, suiker en zout door elkaar.
  2. Snij de boter in kleine blokjes en wrijf door het bloemmengsel tot een kruimelig deeg.
  3. Zet minimaal een half uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de ovenvoor op 175 graden (boven/onderwarmte).
  4. Terwijl de crumble rust kun je alvast de appels en peren schillen, het klokhuis verwijderen en ze in blokjes snijden.
  5. Verspreid de crumble over een bakplaat met bakpapier en bak 13 à 14 in de oven. Laat daarna afkoelen, dan wordt de crumble pas krokant.
  6. Smelt de gezouten boter in een pannetje en bak de appel- en perenblokjes erin aan. Voeg dan de kaneel en Guinnes toe en laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Het fruit moet zacht worden, maar niet helemaal tot een moes koken.
  7. Meng dan de maizena met een lepel koud water, roer tot een papje en voeg toe aan de appels en peren. Laat nog even pruttelen, zodat de Guinness indikt.
  8. Meng voor de kaneelroom de suiker, klopfix en kaneel door elkaar. Klop de slagroom op en voeg geleidelijk het suikermengsel toe.
  9. Verdeel de helft van de kruimels over de glaasjes, schep daar de helft van het fruit op. Daarna de rest van de crumble en de rest van de appels en peren.
  10. Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld mondje en spuit een mooie toef op de taartjes. Garneer met een beetje kaneel.

Eet smakelijk!


Serveer de appelperentaartjes na één van deze hoofdgerechten: