Witloftaart

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 06:45

Een tijdje geleden maakte ik gevulde serrannoham met witlof en kaassaus. Mijn vriend kwam vervolgens met het idee om daar een hartige taart van te maken. Voor de verandering heb ik een keer naar hem geluisterd en dat resulteerde in deze heerlijke taart. Een heel goed idee dus!

Deze taart lijkt op een quiche, maar is toch net even anders. Het deeg is bijvoorbeeld wat dunner en krokanter dan bij een quiche. En ook de vulling maak je op een andere manier, in plaats van eieren en room of melk, maak je een kaassaus, waar je vervolgens eieren doorheen mengt. Die kaassaus zorgt voor smaak en de eieren voor stevigheid en luchtigheid. Maak hem af met serrannoham en je taart is compleet!

KokenKoken

Ingrediënten voor 1 taart

(ca. 4 personen als avondmaaltijd)

Deeg
125 gr bloem
55 ml lauwwarm water
2 takjes rozemarijn
0,25 tl zout
0,25 tl instant gist
1 el olijfolie + extra om de ovenschaal in te vetten
Vulling
ca. 650 gr witlof
250 gr champignons
1 ui
2 takjes rozemarijn
120 gr parmezaan
40 gr bloem
40 gr boter
300 ml melk
1 flinke el mosterd
5 eieren
20 gr paneermeel
100 gr serrannoham

Zo maak je deze witloftaart

  1. Snij de witlof in reepjes, de champignons in partjes en de ui fijn. Zet even apart tot gebruik.
  2. Rasp de parmezaan en snij de rozemarijn (voor het deeg én de vulling) fijn.
  3. Roer voor het deeg het bloem, de rozemarijn en het zout door elkaar. Roer daarna het gist er doorheen.
  4. Maak een kuiltje in het midden en giet het water en de olijfolie erin. Roer het bloem door het vocht en kneed het dan tot een soepel deeg op een met bloem bestoven werkblad.
  5. Kneed tot een bol en smeer in met wat olijfolie. Leg in een kom en dek losjes af met huishoudfolie, laat een uur rusten.
  6. Smelt voor de saus de boter in een ruime pan, voeg de rozemarijn toe en laat een minuutje bakken. Roer dan de bloem erdoor en laat 2 à 3 minuten bakken om de bloem goed te garen.
  7. Giet dan in kleine beetje de melk erbij. Roer steeds goed door en voeg pas een nieuw scheutje toe als alle melk is opgenomen.
  8. Roer daarna de kaas en de mosterd erdoor. Je hebt nu een hele dikke saus, laat deze afkoelen.
  9. Verhit een beetje olie in een wok en roerbak de champignons en ui met een flinke snuf zout ongeveer 5 minuten. Voeg de witlof toe en roerbak nog 2 minuten, zodat de witlof wat zachter wordt maar nog wel wat bite heeft.
  10. Schep in een vergiet en laat even uitlekken en afkoelen. Roer daarna door de saus.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  12. Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een grote ronde lap waarmee je de bodem en rand van je ovenschaal ruim mee kan bedekken. (ik gebruikte een wijd uitlopende ovenschaal die onderin ca 20cm doorsnee is en bovenin 26cm.)
  13. et je ovenschaal ruim n met olie en leg het deeg erin. Vouw het uitsteende deel van deeg naar binnen, zodat het deeg bovenaan iets dikker is.
  14. Bedek de bodem met paneermeel, zodat het niet zompig wordt.
  15. Klop de eieren los en roer door de vulling, schep daarna in de ovenschaal.
  16. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven, bedek het daarna met de serrannoham en bak nog 15 minuten.
  17. Serveer direct en eventueel met een salade of bijvoorbeeld wat ingemaakte uien of champignons.

Eet smakelijk!


Witloffan? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.