Homemade Aardappel Anders bacon-ui

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 06:45

Vind jij Aardappels Anders ook zo lekker!? Een heerlijke manier om eens wat anders te doen met je saaie gekookte aardappels eens. Overigens heb ik niks tegen gekookte aardappels want die kunnen zo nu en dan ook gewoon heel lekker zijn. Maar ik hou gewoon van afwisseling.

Voeg meteen ook groente toe in je Aardappel Anders, dan heb je gelijk ook al je vitamines erbij. Ik ging voor bloemkool, maar je kan dat ook makkelijk afwisselen met bijvoorbeeld broccoli of sperziebonen. Die kook je dan alleen wat korter mee met de aardappels. Het Aardappels Anders sausje maak je heel makkelijk zelf, lekker met verse ingrediënten en zonder allerlei vage toevoegingen. Gewoon spek, ui en knoflook bakken, bloem toevoegen en daarna maak je er met melk en water een saus van. Een kind kan de was doen...

Ik twijfelde om dit gerecht bij het Back to the 90's menu te maken, maar koos daarbij uiteindelijk voor Chicken Tonight. Maar ja, toen had ik dus ook zin in Aardappel Anders. Daarom nu alsnog ook het recept voor de Homemade Aardappel Anders bacon-ui :)

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

400 gr aardappels
400 gr bloemkool
1 grote rode ui
150 gr gerookte spekreepjes
2 knoflookteentjes
20 gr boter
40 gr bloem
125 ml melk
375 ml water
Half bouillonblokje
2 tl citroensap (of meer naar smaak)
25 gr parmezaan
Plukje peterselie voor garnering

KokenKoken

Zo maak je zelf Aardappel Anders bacon-ui

 1. Breng een pan water met wat zout aan de kook en verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Was ondertussen de aardappels en snij in dunne plakjes. Snij ook de bloemkool in plakjes.
 3. Kook de aardappels en bloemkool 10 minuten en giet daarna af. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
 4. Halveer de ui, snipper de ene helft heel fijn en snij de andere helft in halve ringen. Pers de knoflook uit of snij fijn. Snij de spekreepjes tot kleine blokjes.
 5. Verhit de boter in een sauspan en bak de ui, knoflook en het spek een paar minuten op middelmatig vuur.
 6. Voeg het bloem toe en bak 2 minuten mee. Verkruimel daarna het bouillonblokje erbij.
 7. Doe de melk en het water in een kannetje en giet steeds een scheutje bij het spek-uimengsel. Wacht tot al het vocht is opgenomen tot je de volgende scheut toevoegt. Op deze manier maak je een gladde saus zonder klontjes.
 8. Breng de saus op smaak met peper, het citroensap en eventueel zout.
 9. Schep een klein beetje saus in een ovenschaal (de mijne is 21 bij 21cm). Schep daar een derde van de aardappels en bloemkool op en daarop wat van de uiringen. Schep dan weer wat saus in de schaal en ga zo door tot alles op is, eindig met saus.
 10. Rasp de parmezaan en strooi eroverheen. Bak de Aardappel Anders 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 11. Snij ondertussen de peterselie fijn.
 12. Laat je Aardappel Anders even 10 minuten staan als het uit de oven komt. Garneer daarna met de peterselie en serveer in de ovenschaal.

Eet smakelijk!


Eet een lekker ijsje na de Aardappel Anders: