De inspiratie voor deze mooie ijstaartjes komt van Ben & Jerry's Cookie Dough ijs. Heerlijk romig vanille ijs, een bodem van cookie dough en een dakje van chocola. Voor een tegenhanger van het al het zoet voeg je nog wat gevriesdroogde kersen toe aan het ijs. Dat maakt het extra lekker!
Ik gebruikte Tony's donkere melk voor de bovenkant van het ijstaartje, maar je kan ook gewone melk of pure chocola gebruiken. Een beetje donkere, bittere chocola past goed bij het zoete ijs en de cookie dough.
Je hebt wel een aantal spullen nodig om deze ijstaartjes te maken, als eerste een ijsmachine. Heb je die niet, dan moet je het ijs steeds handmatig doorroeren terwijl het aan het bevriezen is. Kan dus wel, maar kost wel meer tijd en energie. Als tweede heb je een siliconenvorm nodig met 6 halve rondjes van 7 cm doorsnee.
Ingrediënten voor 6 stuks
180 gr chocola (melk of puur)
500 ml slagroom
125 gr suiker
5 eidooiers
1 vanillestokje
100 gr witte chocola
3 el gevriesdroogde kersenstukjes
Cookie dough
140 gr bloem
100 gr lichtbruine basterdsuiker
115 gr boter
Snuf zout
Het recept voor de mini ijstaartjes
- Hak de melk of pure chocola fijn en doe twee derde in een pan. Zet dit op een pan met heet water op het fornuis en laat de chocola smelten.
- Roer, als alles gesmolten is, de rest van de chocola erdoor en blijf roeren tot de rest van de chocola ook allemaal gesmolten is. Verdeel de chocola over de 6 halve rondjes in de siliconenvorm en zorg dat de randen allemaal helemaal bedekt zijn met chocola.
- Zet een rek (bijvoorbeeld taartrek) neer in bijvoorbeeld een bakplaat en leg de siliconenvorm daar ondersteboven op, zodat de overtollige chocola eruit kan lekken. Laat helemaal afkoelen en uitharden.
- Maak dan het ijs, doe de slagroom in een pannetje, schraap het merg uit het vanillestokje en doe het merg en het stokje bij de slagroom in de pan. Breng rustig aan de kook.
- Klop ondertussen de eidooiers los met het suiker.
- Als de slagroom kookt haal je deze meteen van het vuur en giet je al-roerend de helft bij de eidooiers. Giet daarna het eimengsel bij de rest van de slagroom en zet weer op het vuur.
- Blijf roeren en warm het mengsel op tot een temperatuur van 80 graden, het mengsel wordt hierdoor iets dikker, maar nog steeds heel vloeibaar.
- Giet het mengsel in een kom, dek af met folie en laat helemaal afkoelen.
- Ga ondertussen verder met het cookie dough, verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden.
- Verspreid het bloem over een bakplaat met bakpapier en bak 5 minuten in de voorverwarmde oven. Op deze manier zorg je dat eventuele bacteriën in het bloem gedood worden, zodat het veilig gegeten kan worden. Laat helemaal afkoelen.
- Mix ondertussen de boter en suiker door elkaar. Roer het zout door de bloem en kneed door de boter tot een egaal deeg. Wikkel in huishoudfolie en leg in de koelkast.
- Hak de witte chocola in stukjes (niet te fijn) en zet je ijsmachine aan.
- Rol ondertussen het koekdeeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik en snij er rondjes uit van 6,5 tot 7 cm doorsnee. Leg even in de vriezer, zodat het stevig wordt.
- Als de ijsmachine gekoeld is, giet je jouw vanilleroom erin. Laat het in 20 tot 25 minuten tot een zacht ijs draaien. Voeg de laatste minuut de kersen en witte chocola toe, zodat het goed door ijs mengt.
- Verdeel het ijs over de siliconenvorm in de chocola, maar niet helemaal tot de rand. Druk de cookie dough bodems erin en zet het in de vriezer.
- Haal ze ongeveer 20 minuten voor jullie ze gaan eten uit de vriezer en snij eventueel de randjes nog iets bij. Leg op bordjes en strooi er eventueel nog wat gevriesdroogde kersen bij.
Eet smakelijk!
IJsliefhebber? Probeer dan ook eens deze toetjes:
Reactie plaatsen
Reacties