Koffie Viennetta met witte chocola

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 06:47

Jij hebt vast ook wel eens een Viennetta gegeten. Deze ijstaarten kent iedereen volgens mij wel en zijn natuurlijk perfect na een etentje, want je zet het zo op tafel. Maar wist je dat je dit heel makkelijk zelf kan maken?

Je hebt er geen ijsmachine voor nodig. De basis van dit ijs bestaat namelijk maar uit 2 ingrediënten, alleen slagroom en gecondenseerde melk. Dat is zoet en vet genoeg om niet meer te hoeven roeren tijdens het bevriezen. Ideaal dus! Voor deze variant voeg je nog wel 3 ingrediënten toe om het ijs een heerlijke koffiesmaak te geven. En je voegt witte chocola toe in plaats van melk of puur.

En ook de zelfgemaakte variant zet je tijdens het etentje zo op tafel, bijvoorbeeld als je dit Back to the 90's menu maakt. Je kan het gewoon één of meerdere dagen van te voren maken. In de vriezer blijft het natuurlijk gewoon goed.

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
500 ml slagroom
2 espresso's of sterke koffie (60 ml in totaal)
2 zakjes instant koffie (1,8 gr per stuk)
1 el bruine basterdsuiker
200 gr witte chocola
Beetje cacao en pure chocola voor eroverheen

DrankDrank

Het recept voor koffie Viennetta met witte chocola

  1. Maak de espresso's of koffie en roer de bruine basterdsuiker en oploskoffie erdoor terwijl het nog heet is. Laat vervolgens afkoelen.
  2. Zet ondertussen een cakevorm van 25 cm klaar, bedek met huishoudfolie of gebruik een siliconenvorm. Ik gebruikte een siliconenvorm met ribbels, waardoor de bovenkant van de Viennetta er meteen mooi uit komt te zien.
  3. Roer het afgekoelde koffie extract door de slagroom en de gecondenseerde melk. Klop dit mengsel op tot het lobbig is, iets dikker dan yoghurt.
  4. Hak de chocola fijn en doe in een hittebestendige kom. Zet die op een pan met heet water en laat zo de chocola au-bain-marie smelten.
  5. Schep dan een beetje ijsmengsel in de cakevorm en schep daar een dun laagje gesmolten chocola op, daarna weer wat ijs enzovoort, tot je vorm vol zit en/of je ijsmengsel en chocola op zijn.
  6. Zet in de vriezer en laat tenminste een nacht staan om goed te bevriezen.
  7. Haal het ijs uit de vorm en leg op een schaal (liefst met een randje, mijn schaal bleek niet zo praktisch, want met snijden gleed de Viennetta ervan af), bestrooi met wat cacao en rasp er wat chocola overheen.
  8. Serveer in zijn geheel en snij aan tafel in plakken.

Eet smakelijk!


Serveer de koffie Viennetta na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.