Kwarkijs met zure mattensaus

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 06:45

Ziet dit toetje er niet superleuk uit!? Ik werd er helemaal vrolijk van. Het lijkt misschien een echt kindertoetje, maar ondanks de snoepjes is het zeker ook een volwassen dessert. De combi van het romige, frisse kwarkijs met de zure mattensaus lijkt een beetje op de smaak van een Solero. De saus wordt gemaakt van zure matten, sinaasappel en passievrucht. Heerlijk zoet en een beetje zuur.

Dit nagerecht is gebaseerd op een Cheflix-masterclass van Jacob Jan Boerma. Zijn kwark met jus van passievrucht en zure matten leek me super lekker. Maar ik besloot mijn ijsmachine weer eens te gebruiken en maakte er daarom kwarkijs van. In de saus voegde ik wat meer zure matten en minder passievrucht toe, daardoor wordt het wat zoeter. Al met al een heerlijk zomers toetje!

Ingrediënten voor 6 personen

500 gr volle kwark
1 blikje gecondenseerde melk (397 gr)
1 citroen
2 passievruchten
1 sinaasappel
4 zure matten (+ 3 voor garnering)
25 gr suiker
1 el water
6 kleine schuimblokjes

Ook nodig:
IJsmachine
Blender

Zo maak je kwarkijs met zure mattensaus

 1. Pers voor de saus de sinaasappel uit en halveer de passievruchten. Zet een kom klaar met daarop een zeef.
 2. Schep de inhoud van de passievruchten in de zeef en wrijf er met de onderkant van een lepel overheen, zodat het sap in de kom komt en de pitjes achterblijven in de zeef. Giet het sinaasappel er, ook via de zeef, bij. De inhoud van de zeef heb je niet meer nodig.
 3. Snij de 4 zure matten in kleine stukjes.
 4. Doe de suiker en het water in een pannetje en warm rustig op, zodat de suiker oplost. Zet het vuur daarna hoger, zodat het gaat koken. Laat koken tot het begint te kleuren.
 5. Voeg dan de zure matten en het sinaasappel-passievruchtsap toe. Laat nog een half minuutje koken. Giet dan in je blender en maal fijn.
 6. Giet vervolgens nog eens door je zeef, zodat je een gladde saus hebt. Laat helemaal afkoelen.
 7. Voor het ijs rasp je de citroen en pers hem vervolgens uit.
 8. Roer de kwark, gecondenseerde melk, citroensap en rasp door elkaar tot een glad mengsel.
 9. Giet in de (koude) ijsmachine en laat in 30 tot 40 minuten tot een ijs draaien. Schep in een bak en zet afgesloten in de vriezer om het nog wat verder op te laten stijven. Haal het ijs een kwartiertje voor gebruik weer uit de vriezer, zodat het goed schepbaar is.
 10. Snij de overige 3 zure matten over de lengte en over de breedte doormidden. Rol ieder stukje op tot een strak rolletje. Snij de schuimblokjes allemaal in 4 kleine stukjes.
 11. Neem 6 glazen of bakjes en schep in allemaal een flinke lepel saus, draai de glazen even rond, zodat de hele bodem en een deel van de randen bedekt zijn met saus.
 12. Schep 2 bolletjes ijs in ieder glas en schep er nog een lepel saus op. Garneer met de zure mattenrolletjes en de schuimblokjes.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer het kwarkijs met zure mattensaus na een van deze hoofdgerechten: