Soezenplank

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 06:47

Deze soezenplank heeft een echt wow-effect! Vijf verschillende soezen met heerlijke smaken. Leuk als toetje om iedereen te laten proeven en ontdekken wat hun favoriet is. Ik vond dat nog heel lastig kiezen, uit deze chocosoesjes, granaatappelsoezen, soesjes met witte chocolade en aardbeien, tijgersoezen met maple room en kaneelsoesjes.

Hou er wel rekening dat het flink wat tijd kost om al deze soezen te maken, ik was er in totaal zo'n 4 uur mee bezig. Als je dat een beetje overdreven vindt kun je gewoon jouw favoriete smaken kiezen en daar wat meer vulling van maken. Of combineer twee soezen, bijvoorbeeld tijgersoezen met kaneelvulling. De soezen zelf kan je gewoon allemaal tegelijk bakken.

Ingrediënten voor 20 soezen (5 soorten)

Soezendeeg
50 ml melk
50 ml water
50 gr boter
0,5 tl suiker
Snuf zout
50 gr bloem
2 eieren
Tijgersoes deeg
20 gr boter
25 gr basterdsuiker
25 gr bloem

Snuf zout
0,25 tl vanille extract

Vulling
390 ml slagroom
45 gr suiker
210 gr roomkaas
Paar granaatppelpitjes
2 el granaatappelmelasse
1 limoen
50 gr witte chocola
2 à 3 aardbeien
85 gr chocola (melk of puur)
1,5 el olie
20 ml maple syrup
1/8 tl kaneel
1 el kaneel likeur
1 el poedersuiker
Half zakje slagroomversteviger

Zo maak je deze soezenplank

 1. Maak eerst het deeg voor de tijgersoezen, dit is genoeg voor 8 soesjes. Doe alle ingrediënten in een kommetje en kneed tot een deeg. Wikkel in folie en leg in de koelkast tot je het weer nodig hebt.
 2. Verwarm de oven voor op 190 graden (boven-onderwarmte).
 3. Voor het soezendeeg doe je de boter, suiker, het zout, de melk en het water in een pannetje en warm op middelmatig vuur op.
 4. Als de boter helemaal gesmolten is kun je het vuur iets hoger zetten om het mengsel aan de kook te brengen.
 5. Zodra het kookt haal je het van het vuur en roer je alle bloem erdoor heen tot een egaal mengsel.
 6. Zet dan weer op het vuur en bak het deeg, terwijl je roert met een pannenlikker, ongeveer 2 à 3 minuten zodat de bloem goed gaart. Dit is belangrijk om te zorgen dat je soezen straks goed rijzen en hol worden van binnen. Het is normaal dat het wat gaat sissen en een beetje aanbakt, blijf daarom wel goed roeren.
 7. Haal daarna de pan van het vuur en schep het deeg in een kom, laat even een paar minuten afkoelen.
 8. Roer daarna een voor een de eieren door het deeg. Voeg het weede ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen en je deeg weer helemaal glad en egaal is.
 9. Leg een bakplaat klaar met bakpapier of een bakmatje. Doe het deeg in een spuitzak met een spuitmondje van ca. 10 mm. Spuit 20 soezen op de bakplaat, duw met een vochtige vinger eventuele puntjes naar beneden.
 10. Rol het tijgerdeeg uit tot een lap van ca. 2 mm dik. Druk er 4 (of 8) rondjes uit met ongeveer dezelfde doorsnee als de soezen en leg voorzichtig bovenop het soezendeeg. Tijdens het bakken smelt het er vanzelf overheen.
 11. Bak de soezen in 25 tot 30 minuten gaar. Laat daarna helemaal afkoelen.
 12. Ga ondertussen aan de slag met de vullingen, maar vul de soezen pas kort voor je ze gaat eten. Zo worden de soezen niet zacht van de vulling.
 13. Voor de granaatappelsoesjes klop je de granaatappelmelasse met 50 ml slagroom, 85 gr roomkaas, de rasp van een halve limoen en 20 gr suiker op tot een stevig mengsel. Bewaar afgesloten in de koelkast tot gebruik. Voor het vullen snij je een kapje van 4 soezen af en vul met het de granaatappelroom. Garneer met een paar granaatappelpitjes. Leg de kapjes er weer op en bestrooi met een beetje poedersuiker.
 14. Voor de tijgersoezen klop je 100 ml slagroom stevig op met 20 ml maple syrup en een half zakje (4gr) slagroomversteviger. Bewaar afgesloten in de koelkast tot gebruik. Maak een gaatje in de onderkant van 4 soezen, doe de maple room in een spuitzak met een smal mondje en vul de soezen met de room.
 15. Smelt voor de aardbeiensoesjes de witte chocola au bain marie. Laat iets afkoelen en roer daarna door 100 gr roomkaas. Voeg de rasp van een halve limoen en 65 ml slagroom toe. Klop op een romig mengsel. Leg afgedekt in de koelkast tot gebruikt. Voor het vullen snij je 4 soezen doormidden. Vul de onderkanten met de room. Snij de aardbeien in plakjes en leg die op de room. Spuit daar nog een toef room op en leg de bovenkanten er weer op.
 16. Voor de chocosoesjes hak je de chocola fijn. Doe 10 gr in een kom en warm 100 ml slagroom op. Zodra het kookt giet je het over de 10 gr chocola. Roer goed door, zodat alle chocola gesmolten is en goed gemengd met de room. Zet dan in de koelkast en laat helemaal afkoelen tot het goed koud is. Klop de chocoladeroom op met 10 gr suiker tot het stijf is. Doe de rest van de chocola in een hittebestendige kom samen met 1,5 el olie en smelt au bain marie. Prik ondertussen gaatjes bovenin 4 soesjes. Doe de chocoladeroom in een spuitzak met smal mondje en vul de soesjes. Doop ze daarna in de gesmolten chocola en laat afkoelen.
 17. Als laatste klop je 75 ml slagroom stijf met 15 gr suiker, 25 gr roomkaas, de kaneel en kaneel likeur. Bewaar afgedekt in de koelkast tot je de soesjes gaat vullen. Prik gaatjes in de onderkant van de laatste vier soezen en vul ze met behulp van een spuitzak met smal mondje. Meng een snuf kaneel door één tl poedersuiker en bestrooi de soezen ermee.
 18. Leg alle soezen op een plank en serveer met lekker kopje thee of koffie.

Eet smakelijk!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Bak ook eens een van deze lekkere zoete verwennerijen: