Oranje eclairs met koffievulling

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 06:45

Deze eclairs zijn perfect voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, tijdens een EK of een ander event waarbij je even echt Nederlands wil doen ;) Ze zijn gevuld met Zwitserse room die op smaak is gebracht met koffie. Op de bovenkant zit een lekker laagje witte chocola. Beide natuurlijk op kleur gebracht met wat oranje kleurstof.

Die kleurstof kan je natuurlijk gewoon weglaten, dan zijn deze eclairs net zo lekker en geschikt voor ieder ander moment waarop je zin hebt in wat lekkers! Ik hou zelf trouwens helemaal niet van koffie, maar door een gebakje of bijvoorbeeld in een bonbon en met goed veel suiker erbij vind ik het heerlijk. Dus ook voor de niet-koffie-liefhebbers zijn deze eclairs een aanrader!

Tip: je kan de eclairs een dag van te voren vast bakken, maar vul ze pas kort voor jullie gaan eten zodat ze niet zacht worden. Zijn ze, ook zonder vulling, toch al wat minder knapperig geworden? Leg ze dan gewoon nog even 5 minuutjes in een oven op ca. 175 graden. Zorg wel dat ze helemaal afgekoeld zijn voordat je ze vult.

Ingrediënten voor 14 (grote) eclairs

100 gr boter
100 ml water
100 ml melk
1 tl suiker
0,25 tl zout
100 gr bloem
3 eieren
Koffievulling
675 ml melk
2 espresso's (30 ml per stuk)
1 el donkerbruine basterdsuiker
2 zakjes oploskoffie (1,8 gr er stuk)
3 eidooiers
150 gr suiker + 4,5 el suiker
75 gr maizena
450 ml slagroom
12 gr slagroomversteviger
Topping
250 gr witte chocola
4 el neutrale olie

Eventueel wat oranje voedselkleurstof
Eventueel wat oranje voedselglitters

Zo maak je deze oranje eclairs

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden (boven-onderwarmte).
 2. Maak eerst de eclairs zelf, daarvoor gebruik je soezendeeg. Doe de boter, suiker, het zout, de melk en het water in een pannetje en warm op middelmatig vuur op.
 3. Als de boter helemaal gesmolten is kun je het vuur iets hoger zetten om het mengsel aan de kook te brengen.
 4. Zodra het kookt haal het van het vuur en roer je alle bloem erdoor heen tot een egaal mengsel.
 5. Zet dan weer op het vuur en bak het deeg, terwijl je roert met een pannenlikker, ongeveer 2 à 3 minuten zodat de bloem goed gaart. Dit is belangrijk om te zorgen dat je eclairs straks goed rijzen en hol worden van binnen. Het is normaal dat het wat gaat sissen en een beetje aanbakt, blijf daarom wel goed roeren.
 6. Haal daarna de pan van het vuur en schep het deeg in een kom, laat even een paar minuten afkoelen.
 7. Roer daarna een voor een de eieren door het deeg. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen en je deeg weer helemaal glad en egaal is.
 8. Leg een bakplaat klaar met bakpapier of een bakmatje. Ik gebruikte dit bakmatje met een eclair patroon erop, handig om te zorgen dat ze allemaal ongeveer even groot zijn.
 9. Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld mondje van 14 of 15 mm. Spuit 14 eclairs op de bakplaat en bak de eclairs in 35 tot 40 minuten gaar. Laat daarna helemaal afkoelen.
 10. Roer voor de room de basterdsuiker en oploskoffie door de warme espresso en doe in een pannetje. Voeg daar 600 ml van de melk aan toe. Zet op het vuur en breng rustig aan de kook.
 11. Roer ondertussen de eidooiers los met de 150 gram suiker, voeg de maizena toe en roer als laatste de melk erdoor tot je een glad papje hebt. Gebruik hierbij een garde.
 12. Als de melk kookt giet je ongeveer de helft bij de eimix, roer ondertussen met de garde en meng alles goed.
 13. Giet het mengsel dan terug bij de melk in de pan en blijf roeren met de garde. Breng de room aan de kook en kook 2 à 3 minuten door, zodat het goed gaat binden en dikker wordt.
 14. Giet de banketbakkersroom in een ruime schaal, eventueel door een zeef om klontjes te voorkomen. Dek af met huishoudfolie en laat helemaal afkoelen (de koffiesmaak is nu redelijk sterk, maar dat wordt nog minder als de slagroom erdoor gaat).
 15. Als de banketbakkersroom en de eclairs helemaal afgekoeld zijn kun je verder. Klop de slagroom stijf met de 4,5 el suiker (en eventueel wat oranje kleurstof) en voeg tijdens het kloppend geleidelijk de versteviger toe.
 16. Schep de slagroom daarna rustig door de banketbakkersroom tot je een egaal (oranje) mengsel hebt.
 17. Doe de room in een spuitzak met een klein spuitmondje. Maak één of twee gaatjes in de bovenkant van de eclairs en spuit de room erin. Leg ze daarna even in de koelkast.
 18. Hak de witte chocola fijn en doe samen met de olie en eventueel wat oranje kleurstof in een hittebestendige kom. De olie zorgt ervoor dat de chocola niet meer helemaal hard wordt na het afkoelen, zodat het wat makkelijker te eten is.
 19. Zet de kom op een pan met een laagje water op het vuur en laat de chocola smelten. Roer goed door en schep daarna chocola op de eclairs. Of doop de eclairs in de chocola. Strooi er nog wat oranje glitters op voor extra feestelijke eclairs.
 20. Zet ze terug in de koelkast om de chocola te laten opstijven.

Eet smakelijk!

DrankDrank

Combineer de oranje eclairs met deze gerechten voor nog meer oranje-gevoel:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.