Chinois brioche

Gepubliceerd op 7 april 2023 om 18:17

Ken jij de chinois brioche? Een zoet Frans brood gevuld met banketbakkersroom, heerlijk! Je kan ze kant-en-klaar kopen bij AH (doe ik regelmatig), maar zoals vaak met baksels is zelfgemaakt veel lekkerder! Dat gaat je wel flink wat tijd kosten, al met al ben je met dit zoete brood ongeveer 6 à 7 uur bezig. Gelukkig heb je tijdens het rijzen wel genoeg tijd om wat anders te doen.

Het deeg is erg zacht en plakkerig, dus lastig mee te werken. Daarom kan je het beste een keukenmachine met deeghaken gebruiken om het te kneden. Door het tussendoor in de koelkast te zetten wordt het iets makkelijker om te verwerken. Tegelijkertijd kan dan mooi de banketbakkersroom afkoelen.  

Ingrediënten

100 ml melk
60 gr suiker
8 gr instant gist
8 gr zout
400 gr bloem
4 eieren
175 zachte boter
Banketbakkersroom
475 ml melk
2 eidooiers
80 gr suiker
45 gr maizena
1 vanillestokje
Glazuur
75 gr poedersuiker
1 à 1,5 el melk

Zo maak je Chinois brioche

 1. Verwarm de melk in een pannetje totdat het handwarm is en roer er 1 tl suiker en de gist doorheen. Let op dat de melk niet te heet is, dan doet de gist het niet meer. 
 2. Roer de bloem, het zout en de rest van de suiker door elkaar en roer dan de eieren erdoor. Roer als laatste de melk met gist erdoor.
 3. Kneed 8 tot 10 minuten in een keukenmachine met deeghaken.
 4. Snij ondertussen de zachte boter in blokjes. Als het deeg een elastisch geheel is geworden, voeg je een voor een de stukjes boter toe.
 5. Kneed nog een paar minuten en haal het deeg dan los van de randen van de kom. Leg in het midden van de kom. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat anderhalf tot twee uur rijzen op een warme plek.
 6. Daarna sla je het deeg terug door er met de palm van je op te duwen. Kneed er met je handen een bol van en zet in de koelkast voor ongeveer een uur.
  Tijdens het rijzen bereid je alvast de banketbakkersroom, deze moet goed afkoelen voordat je hem gebruikt.
 7. Klop de eidooiers en suiker los, voeg 50 ml melk toe en roer goed door elkaar met een garde. Zeef de maïzena en voeg toe, meng tot een glad beslagje.
 8. Giet de overige 425 ml melk in een steelpannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg, samen met het stokje toe aan de melk. Breng dit aan de kook en verwijder daarna het stokje.
 9. Giet al roerend de helft van de melk op het eimengsel en meng goed door elkaar. Giet daarna het mengsel weer bij de melk in het pannetje. Blijf roeren en breng het ondertussen aan de kook.
 10. Laat het, nog steeds roerend, één tot twee minuten doorkoken en giet dan in een schaal.
 11. Leg er een stuk plasticfolie op en zorg dat deze ook echt op de room ligt, zodat er geen vel ontstaat tijdens het afkoelen. Laat volledig afkoelen.
 12. Beekleed ondertussen een springvorm van 28 cm doorsnee met bakpapier.
 13. Haal nu het koude deeg uit de koelkast en verdeel in twee delen, van een derde (ca 300 gr) en twee derde (ca 600 gr).
 14. Rol het kleine deel op een bebloemde ondergrond uit tot een lap van ca 28 cm en leg op de bodem van de springvorm.
 15. Rol het tweede deel van het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 bij 50 cm.
 16. Smeer het banketbakkersroom over de lap, maar hou 1 lange kant langs de rand een paar cm vrij. Smeer ook wat room over de bodem (waarschijnlijk hou je wel wat room over).
 17. Rol de lap deeg nu op langs de lange kant en snij de rol in 9 gelijke stukken.
 18. Zet 1 rolletje middenop de bodem, op een snijkant. Zet de andere rolletjes erom heen. De vorm hoeft nog niet helemaal gevuld te zijn.
 19. Laat de brioche nog eens anderhalf tot twee uur rijzen op een warme plek, de vorm zal na het rijzen gevuld zijn.
 20. Bak de brioche in ongeveer 30 minuten op 200 graden gaar. Laat goed afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
 21. Na het afkoelen roer je de poedersuiker en melk door elkaar, begin met 1 el melk en voeg extra toe als het te dik is. Giet de glazuur over het brood.

Eet smakelijk!

DrankDrank

Bak ook eens een van deze broden:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.