Hartige oranje tompouce

Met Koningsdag kan je niet om de oranje tompouce heen, maar het hoeft niet zoet te zijn. Ik maakte een hartige versie van het bekende oranje gebakje. Heerlijk als voorgerecht, maar ook een goed idee voor de lunch.

De vulling wordt gemaakt van cream cheese, wortel en paprikapoeder. Door het te mixen met slagroom wordt het lekker luchtig. Het combineert goed met de gerookte zalm erbovenop. En dille is natuurlijk altijd lekker met zalm. Allemaal goede redenen om deze een keer te maken dus!

Ingrediënten voor 2 tompoucen

160 gr creamcheese
80 gr wortels
80 ml slagroom
0,5 tl paprikapoeder
1 blaadje gelatine
Peper en zout naar smaak
2 blaadjes diepvries bladerdeeg
4 flinke takjes dille
80 gr gerookte zalm

KokenKoken

Aan de slag met de hartige oranje tompouce

Maak eerst de vulling, want deze moet een halve dag opstijven in de koelkast:

 1. Snij de wortels in stukken en kook in 10 minuten gaar. Spoel af met koud water en laat helemaal afkoelen.
 2. Week ondertussen het blaadje gelatine in koud water.
 3. Doe de wortels en cream cheese in de blender of keukenmachine en maal fijn, voeg het paprikapoeder en flink wat peper en zout toe.
 4. Klop de slagroom goed stijf en roer door het wortel-kaasmengsel.
 5. Verwarm een flinke schep van het mengsel in een pannetje en roer de gelatine erdoor. Roer alles goed door elkaar. Zet ongeveer 6 uur in de koelkast, zodat het goed kan opstijven.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden
 7. Snij de plakjes bladerdeeg doormidden en leg op een bakplaat met bakpapier. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg en vouw het bakpapier over de plakjes heen. Leg er iets zwaars bovenop. Zo zorg je ervoor dat de bladerdeeg niet omhoog komt tijdens het bakken, het wordt dan lekker knapperige. Ik gebruikte hier het deksel van een langwerpige ovenschaal voor.
 8. Bak het bladerdeeg in 15 minuten gaar en laat helemaal afkoelen.
 9. Snij ondertussen de dille fijn. Als het bladerdeeg koud is en de cream cheese goed is opgestijfd kun je de hartige oranje tompoucen in elkaar zetten. Ik zou dit wel pas doen kort voor je het eet. Dan weet je zeker dat het bladerdeeg niet zompig wordt.
 10. Smeer een dun laagje cream cheese op 2 van de plakjes bladerdeeg en leg daar de zalm bovenop.
 11. Spuit met een spuitzak met kartelmondje een flinke laag cream cheese op de andere 2 plakjes bladerdeeg. Strooi daar twee derde van de dille overheen. En spuit de rest van de cream cheese erop.
 12. Leg het bladerdeeg met zalm op de cream cheese en bestrooi met de rest van de dille.

Eet smakelijk!

Probeer ook eens een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.