Hartige soesjes met avocado crème

Zelfgemaakte soesjes zijn zoveel lekkerder dan de diepvriessoesjes die je in de supermarkt koopt! Lekker een beetje knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. En je kan ze lekker vullen met wat je maar wil.

Ik ging voor een Mexicaanse stijl soes, gevuld met avocadocrème en afgemaakt met zure room, koriander en een nacho. Lekker als voorgerecht bij een Mexicaans menu, of serveer ze als borrelhap, in dat geval zou ik wel kleinere soezen maken. Bijvoorbeeld 20 kleinere, in plaats van 10 grote, zoals ik nu gedaan heb.

Ingrediënten voor 10 hartige soezen

50 ml melk
50 ml water
50 gr boter
1/8 tl zout
50 gr bloem
2 eieren (medium)
Vulling
3 avocado's
75 gr mascarpone
2 tomaten
Halve rode ui
1 teen knoflook
50 gr cheddar
50 gr zure room
Paar blaadjes koriander
10 nacho's

KokenKoken

Zo maak je deze hartige soezen met avocadocrème

 1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
 2. Eerst maak je het soezendeeg: snij de boter in blokjes en doe samen met de melk, het water en het zout in een pannetje. Warm op middelmatig vuur op, zodat de boter smelt.
 3. Als de boter gesmolten is zet je het vuur wat hoger en breng je het mengsel aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en roer je het bloem erdoor, het handigste is om een pannenlikker te gebruiken.
 4. Zet terug op het vuur en bak het mengsel ongeveer 3 minuten. Dit is belangrijk om het bloem te garen, anders rijzen de soezen niet tijdens het bakken en kun je ze niet vullen.
 5. Haal van het vuur en doe in een kom. Laat een paar minuten afkoelen. Roer dan 1 voor 1 de eieren door het deeg. uiteindelijk heb je een soepel deeg dat je kan opspuiten, maar dat niet uitloopt.
 6. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 of 13 mm. Neem een bakplaat met bakpapier en spuit bolletjes deeg van 3 à 4 cm op de plaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen zit, want ze worden nog 2 à 3 keer zo groot..
 7. Druk met een natte vinger eventuele opstaande puntjes naar beneden, zodat ze niet verbranden tijdens het bakken. Bak de soezen in ongeveer 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  Let op dat je de oven niet tussendoor opendoet, dan zakken de soezen in. e zijn gaar als ze helemaal goudbruin zijn, dus ook de naden moeten gekleurd zijn.
 8. Laat de soezen afkoelen en maak ondertussen de vulling.
 9. Halveer de avocado's, verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een blender of keukenmachine samen met de mascarpone. Pers de knoflook erbij uit en pureer tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en zout en zet even in de koelkast.
 10. Snij de rode uit heel fijn. Snij de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en dep ze droog. Snij daarna in heel kleine blokjes, het moet straks door je spuitmondje passen.
 11. Roer de tomaten en uistukjes door de avocadocrème en doe in een spuitzak met een groot, glad spuitmondje.
 12. Snij de bovenkanten van de soezen af en spuit de avocadocrème erin. Bestrooi met wat geraspte cheddar en zet de bovenkantjes er weer op, zo dat de avocadocrème nog wel zichtbaar is.
 13. Maak af met een toefje zure room en garneer met een blaadje koriander en een nacho.
 14. Bewaar in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur, dus haal ze zeker een uur van te voren uit de koelkast.

Eet smakelijk!


Combineer de hartige soezen met een van deze hoofdgerechten: