Eitaartjes van bladerdeeg

Zet jij binnenkort ook deze lekkere eitaartjes van bladerdeeg op tafel? Ik maakte ze bij dit brunchmenu, maar ze zijn ook lekker als ontbijtje of als voorgerecht bijvoorbeeld bij een vegetarisch menu. Je maakt een soort bakjes van bladerdeeg en vult deze met wat tomaat en bosui, breek daar een ei bovenop, bestrooi met wat kaas en bak ze in de oven. Voor je het weet heb je een heerlijk hartig taartje. 

Breng ze op smaak met wat paprikapoeder, verse peterselie, peper en zout. En bestrooi met een kaas die jij lekker vindt, ik ging voor geitenkaas, maar je kan ook bijvoorbeeld feta of geraspte cheddar gebruiken.

Ingredienten voor 6 eitaartjes

6 plakjes (diepvries) bladerdeeg
6 medium eieren (+1 extra voor bestrijken)
40 gr zachte geitenkaas
2 tomaten
1 bosui
10 gr peterselie
0,5 tl paprikapoeder
Peper en zout naar smaak
Ook nodig
Blindbakbonen

Aan de slag met eitaartjes van bladerdeeg

  1. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Knip ondertussen 6 stukjes bakpapier op maat, het moeten vierkantjes worden die ongeveer een centimeter kleiner zijn dan de plakjes bladerdeeg.
  3. Als het bladerdeeg ontdooid is vouw je de plakjes diagonaal doormidden. Snij het deeg langs beide kanten ongeveer een halve cm van de rand in, tot bijna bij de punt.
  4. Vouw de plakjes weer open en vouw de losgesneden randen om, zodat ze op de tegenovergestelde rand komen te liggen. Druk voorzichtig iets aan en leg ze op en een bakplaat met bakpapier. Op de foto's kun je zien wat ik bedoel met het snijden en vouwen.
  5. Leg nu op de binnenkant van ieder plakje bladerdeeg een stukje bakpapier en leg daar blindbakbonen op. Als je die niet hebt kun je ook ongekookte rijstkorrels gebruiken.
  6. Bestrijk de randjes van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Bak de bladerdeegtaartjes 12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de oven daarna aan staan.
  7. Ondertussen snij je de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snij ze in kleine blokjes. Snij de bosui en peterselie fijn. Meng de tomaat, peterselie, bosui en het paprikapoeder door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
  8. Laat de bladerdeegtaartjes iets afkoelen en verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier. Verdeel het tomatenmengsel over de taartjes en breek de eieren er bovenop. Bestrooi met wat kaas, maar zorg dat je geen kaas op het eigeel strooit. Het ziet er wel zo mooi uit als je een hele eidooier hebt.
  9. Bak de taartjes nog 12 tot 15 minuten in de oven, tot het ei gaar is.
  10. Bestrooi met wat peper, zout en extra peterselie en serveer als ze nog warm zijn.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Probeer ook eens een van deze recepten met ei: