Okonomiyaki

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 08:00

Na het Japanse menu een paar weken geleden had ik de smaak te pakken en ben ik aan de slag gegaan met deze Japanse eierpannenkoek. Okonomiyaki zijn mega populair, inmiddels niet meer alleen maar in Japan. Het is echt comfortfood. Niet heel gezond, wel heel lekker en vullend!

Het is eigenlijk een combinatie tussen een pannenkoek en een omelet. Net als bij een pannenkoek zit er bloem en ei in het beslag. Maar, net als bij een omelet meng je er allerlei groenten doorheen. Ik ging voor wortel en spitskool, maar eigenlijk kan je gewoon gebruiken wat je zelf het lekkerste vindt. Je serveert de eierpannenkoek met okonomiyaki-saus, mayonaise en eventueel wat bonitovlokken. Dat zijn schaafsels van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijnsoort, namelijk de bonito tonijn.

In Japan worden de okonomiyaki vaak voor de neus van gasten bereid op een hete plaat. Er zijn tal van bereidingswijzen, verschillend per streek of gebied. Niet alleen de vulling, ook de dikte en manier van bereiden verschilt. Ik ging voor een redelijk dunne variant, aangezien ze behoorlijk vullend zijn. Bijkomend voordeel is dat ze dan ook sneller gaar zijn.

KokenKoken

Ingrediënten voor 4 okonimiyaki
(18-20 cm doorsnee)

3 eieren
190 ml dashi (gemaakt met dashipoeder en afgekoeld)
340 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
Flinke snuf zout
2 bosuitjes
150 gr wortel
75 gr spitskool
12 plakken ontbijtspek of bacon
Zonnebloemolie om in te bakken

Okonomiyakisaus
4 el ketchup
1 el lichte soyasaus
1 el appelmoes
1 tl worcestersaus

Zo maak je de okonomiyaki

  1. Maak als eerste de saus door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  2. Split 2 van de eieren en zet het eiwit apart. Klop de dooiers met het andere ei en de dashi los.
  3. Zeef het bloem en bakpoeder in een kom en oeg daa al roerend het eimengsel aan toe. Klop goed door zodat er geen klontjes meer in zitten en roer het zout erdoor.
  4. Snij de bosui in ringetjes. Voeg het witte deel toe aan het beslag en bewaar het groene als garnering.
  5. Laat het beslag even staan. Rasp ondertussen de wortel en snij de spitskool fijn en bestrooi met wat zout.
  6. Klop de eiwitten stijf en roer voorzichtig door het beslag. Roer als laatste de wortel en spitskool erdoor.
  7. Warm de oven voor op 50 graden en verhit flink wat zonnebloemolie in een pan.
  8. Giet een vierde van het beslag in de pan en spreid goed uit over de hele bodem. Leg er 3 plakken spek op en bak 3 tot 4 minuten.
  9. Draai de okonomiyaki voorzichtig om en bak nog eens 3 tot 4 minuten. Leg dan op een bord met het spek naar boven en hou warm in de oven. Bak op dezelfde manier nog 3 eierpannenkoeken.
  10. Garneer de pannenkoeken met mayonaise, okonomiyaki-saus, de bosui en eventueel wat bonitovlokken (niet teveel want het smaakt en ruikt erg sterk).

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.