Caprese, dit  Italiaans gerechtje is niet voor niks megapopulair. Het is gewoon heel lekker! Ik propte de ingrediënten voor een traditionele caprese in een cakevorm, voor een spectaculair effect. Maar wel met de bekende smaak, want die heeft geen verbetering meer nodig.

Ik schrijf 'propte' en bedoel dat ook letterlijk, de ingrediënten gaan in een cakevorm en moeten een nacht met een zwaar gewicht in de koelkast staan. Ze worden dus echt in elkaar gepropt. Zorg dus dat je een cakevorm en iets zwaars hebt dat in de vorm past, bijvoorbeeld een baksteen.

Ingrediënten

2 kilo grote tomaten
4 el olijfolie
100 gr pesto
2 bollen mozzarella
1 el zout
1 el suiker
Paar takjes basilicum

Aan de slag

Oké, voordat je begint, hou er even rekening mee dat het wel even wat tijd gaat kosten. Alle tomaten moeten geschild worden en dan in parten gesneden om de zaadjes te verwijderen. Klinkt easy-peacy, maar met 2 kilo tomaten ben je hier zo drie kwartier aan kwijt. Don't worry, uiteindelijk is dit echt de moeite waard!

 1. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook (zorg dat de pan niet te vol zit, zodat het niet overstroomd als je de tomaten er in doet). Zet er een grote bak met koud water naast.
 2. Kerf in de boven- en onderkant van alle tomaten een kruis waaraan je schil er straks makkelijk vanaf kan trekken.
 3. Kook de tomaten (eventueel in delen) ongeveer anderhalve minuut en schep ze dan met een soeplepel in de bak met koud water.
 4. Als ze wat zijn afgekoeld trek je de schil van de tomaten af.
 5. Snij de tomaten nu in parten en verwijder de zaden (deze hoef je niet weg te gooien, doe ze in de blender met bv. wat gegrilde paprika's en cottage cheese en maak er een lekkere pastasaus van).
 6. Leg de tomaten op een ijzeren dienblad of bakplaat en bestrooi met het zout en de suiker. Meng door elkaar en spreid daarna uit over het dienblad. Laat een half uur liggen om uit te lekken.
 7. Meng ondertussen de pesto met de olijfolie.
 8. Besmeer de cakevorm met wat olijfolie en bedek met een ruim stuk huishoudfolie. Deze moet groot genoeg zijn om straks om de cake heen te vouwen
 9. Neem na een half uur een vierde van de tomaten en dep verder droog met keukenpapier, snij wat kleiner en leg op de bodem van vorm, druk aan en smeer er wat pesto overheen. Herhaal dit met nog een vierde van de tomaten.
 10. Snij nu de mozzarella in plakken en leg erop, druk aan en besmeer met pesto.
 11. Herhaal stap 9 met de tweede helft van de tomaten, op de bovenste laag hoeft geen pesto.
 12. Vouw de folie eroverheen, wikkel de baksteen in een theedoek en leg op de tomaten. Zet een nacht in de koelkast.
 13. De volgende dag kun je de cake uit de koelkast halen en met folie en al uit de vorm tillen. Leg een half uurtje in de gootsteen, zodat het wat kan uitlekken.
 14. Zet dan terug cakevorm, leg er een bord op en draai om, zodat de caprese cake op het bord komt te liggen. Haal voorzichtig het plastic er vanaf.
 15. Serveer in zijn geheel en snij op tafel pas aan. Je kan er het beste een grote spatel tegenaan houden terwijl je snijdt (met zn tweeën gaat het makkelijker), zodat de plak meteen op de spatel ligt en je deze zo op een bordje kan schuiven.
 16. Serveer de cake met basilicum en wat brood, of de knapperige pita's uit het budgetmenu.

Eet smakelijk!