Poffertjes met appel-karamelsaus

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 06:45

Deze poffertjes wil je dit weekend eten! Traditionele poffertjes, maar geserveerd met een heerlijke zoete karamel met stukjes appel erin.

Vroeger dacht ik altijd dat poffertjes gewoon kleine pannenkoeken waren, maar er zit toch wel meer verschil in dan alleen het formaat. Zo gebruik je bij poffertjes deels boekweitmeel in plaats van alleen bloem. Daarnaast gaat er gist in het deeg, zodat de poffertjes mooi rijzen en wat luchtiger worden dan pannenkoeken. Die gist geeft ook nog eens smaak aan de poffertjes die je bij pannenkoeken niet hebt.

Voor beide geldt wel dat de eerste vaak minder goed lukt, de pan moet de juiste temperatuur hebben en je moet even goed door hebben wanneer ze omgedraaid kunnen worden. Probeer het dus eerst even uit met een paar in plaats van meteen je hele poffertjespan te vullen met beslag.

Met deze hoeveelheden maakte ik ruim 80 poffertjes, maar mijn poffertjespan heeft wel iets kleinere poffertjes dan het traditionele formaat. Wij lunchten er met z'n 3en van, maar als toetje of tussendoortje is het genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten

75 gr boekweitmeel
75 gr bloem
Snuf zout
1 el suiker
4 gr instant gist
1 ei
1 el neutrale olie (+ extra om in te bakken)
225 ml melk
Appel-karamelsaus
175 gr suiker
4 el water
75 ml slagroom
2 el Jack Daniels Fire (of 2 el extra slagroom als je geen alcohol wilt gebruiken)
1 appel
25 gr boter
0,5 tl kaneel
Ook nodig
Poffertjespan
Doseerflesje

Films en seriesFilms en series

Zo maak je poffertjes met appel-karamelsaus

 1. Begin met het beslag, dat moet een uurtje rusten voor je kan beginnen met bakken. Roer de bloem, het boekweitmeel, zout, suiker en gist door elkaar in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden
 2. Breek het ei in het kuiltje, voeg de olie toe en een scheut van de melk. Roer rustig door elkaar vanuit het midden, zodat je steeds meer van het bloemmengsel toevoegt. Uiteindelijk heb je een heel dik, maar klontvrij beslag.
 3. Voeg nu geleidelijk de rest van de melk toe en roer steeds goed door tot je een vloeibaar, glad beslag hebt.
 4. Dek de kom af met plasticfolie en laat tenminste een uur rusten en rijzen.
 5. In de tussentijd kan je de saus maken. Schil daarvoor de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
 6. Verhit de boter in een pannetje en voeg de appels en het kaneel toe. Bak de appels tot ze zacht zijn, maar niet zo zacht dat het een soort appelmoes wordt.
 7. Schep de appels uit de pan en voeg de suiker en het water toe. Warm rustig op en roer, zodat de suiker op kan lossen.
 8. As de suiker is opgelost zet je het vuur hoger en breng je het aan de kook. Roer nu niet meer en laat de suiker karameliseren, dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten.
 9. Als het mooi goudkleurig is haal je de pan van het vuur en giet je meteen de slagroom en Jack Daniels Fire erbij. Roer goed door to je een gladde saus hebt. Voeg daarna de appel toe. Hou de saus op laag vuur warm.
 10. Na een uur kun je de poffertjes gaan bakken. Verhit je poffertjespan op middelmatig vuur, hij moet goed warm zijn voor je begint, maar zeker niet te heet. Bij mijn inductieplaat is stand 5 perfect, maar dat verschilt wel per inductieplaat.
 11. Zet een bakje olie klaar en een bakkwastje om de pan in te vetten. Doe het beslag in een doseerflacon (je kan eventueel een lepeltje gebruiken om het beslag in de pan te scheppen, maar dat werkt een stuk minder handig).
 12. Als de pan heet is vet je ieder holletje in met een beetje olie. Spuit vervolgens in ieder holletje wat beslag, tot net onder de rand.
 13. Neem twee gebaksvorkjes (of sateprikkers als je een pan met anti-aanbaklaag hebt) om de poffertjes om te draaien. Hoe lang het precies duurt voor ze omgedraaid moeten worden is natuurlijk afhankelijk van hoe heet je pan is. Probeer het gewoon na ongeveer twee minuten even uit bij de eerste, dan weet je snel genoeg of het al lukt.
 14. Bak ze na het omdraaien nog 1 tot 2 minuten, ze moeten eigenlijk net niet helemaal gaar zijn als je ze uit de pan haalt.
 15. Om ze warm te houden kan je de poffertjes op een diep bord leggen die op een pan heet water staat terwijl je de rest van de poffertjes bakt.
 16. Serveer de poffertjes met de warme appel-karamelsaus en een klontje boter.

Eet smakelijk!


Deze recepten vind je vast ook lekker om een keer te maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.