Bladerdeegcups met rabarber

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 06:45

Heerlijk, het rabarberseizoen! Een groente waar je alle kanten mee op kan, van zuur naar hartig en zoet. Bijvoorbeeld met deze bladerdeegcups gevuld met rabarber en custard. Een heel lekker toetje met een bolletje ijs erbij, of eet ze als tussendoortje bij de thee of koffie.

Ik ging deze keer voor een makkelijke versie, dus je maakt de custard gewoon met poeder uit een pakje. Smaakt prima en scheelt flink wat tijd. Ook het bladerdeeg is kant-en-klaar. Het enige wat tijd kost is het bakken van deze bladerdeegcups, want in totaal staan ze35 minuten in de oven.

Ingrediënten voor 6 cups

6 plakjes diepvriesbladerdeeg
150 gr rabarber
60 ml sinaasappelsap
1/2 tl kaneel
1 el honing
15 gr custardpoeder
20 gr suiker
250 ml melk
Poedersuiker

Zo maak je de bladerdeegcups met rabarber

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (onder-bovenwarmte).
  2. Leg de plakjes bladerdeeg boven op elkaar (zonder het cellofaan ertussen) onder een vochtige theedoek en laat ontdooien.
  3. Snij de rabarberstengsels in stukjes van ongeveer 4 cm. Doe samen met de sinaasappelsap, honing en kaneel in een pannetje.
  4. Kook de rabarber in ongeveer 10 minuten zacht, giet dan in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
  5. Roer de custard en suiker door elkaar en meng met 50 ml van de melk tot een papje.
  6. Doe de rest van melk in een pannetje en warm. Giet al roerend de custard door de hete melk.
  7. Blijf roeren, breng aan de kook en laat 3 minuten zacht koken. Schep uit de pan in een kommetje en laat afgedekt afkoelen.
  8. Leg het stapeltje bladerdeeg op een met bloem bestrooit vel bakpapier, bestrooi het bovenste plakje ook met bloem en dek af met nog een vel bladerdeeg.
  9. Rol de plakjes met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 20 bij 30 cm. Rol langs de lange kant op tot een rol van 30 cm. Snij die vervolgens in 6 rolletjes van ongeveer 5 cm.
  10. Neem een muffinbakvorm en vet 6 muffinvormpjes ruim in met boter. Zet nu de rolletjes rechtop in de vormpjes en druk in het midden met je duim in elkaar. Zodat je er een bakje van kan vormen.
  11. Leg een stukje bakpapier in de bladerdeegbakjes en vul ze met blindbakmiddel. Je kan hiervoor bijvoorbeeld ook ongekookte rijst of bonen gebruiken. Bak de bladerdeegcups 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  12. Haal het blindbakmiddel en bakpapier eruit en schep een eetlepel custard in ieder bakje. Zet weer in de oven en bak 10 minuten.
  13. Roer ondertussen 3 eetlepels custard door de rabarber en schep dit na 10 minuten in de bladerdeegcups. Bak nog eens 10 minuten.
  14. Bestrooi de bladerdeegcups met poedersuiker. Op de rabarber verdwijnt het, maar op de rand blijft het liggen voor een mooi effect.

  Je kunt de bladerdeegcups met rabarber warm en koud eten, maar ik vind ze warm het lekkerst. Eten jullie ze niet meteen allemaal op, bewaar ze dan in de koelkast. Warm ze 10 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.

  Eet smakelijk!

  Films en seriesFilms en series

  Maak ook eens deze recepten met bladerdeeg:

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.