Tijdens het rabarberseizoen (dat veel te kort duurt!) probeer ik altijd zoveel mogelijk rabarber te eten. Het is een heerlijke groente waarmee je veel verschillende kanten op kan. In Nederland vooral bekend in zoete gerechten, maar je maakt er ook heerlijke hartige recepten mee. Aangezien we midden in het rabarberseizoen zitten is het tijd voor een overzicht met de lekkerste rabarber recepten!
Dutch baby met rabarber
Deze Amerikaanse pannenkoek uit de oven is sowieso al lekker, maar als je hem vult met rabarber wordt het nog beter! Je bakt de dutch baby op hoge temperatuur in de oven, waardoor hij goed rijst. Tijdens het afkoelen zakt hij dan weer iets in waardoor je hem perfect kan vullen met rabarber. Die maak je op smaak met aardbeienjam en kardemom. Een heerlijke combi!
Hier vind je het recept voor deze dutch baby met rabarber >>
Rabarberjam
Van rabarber kan je heel lekkere jam maken! Jam is natuurlijk behoorlijk zoet doordat je het met veel suiker maakt, maar dat combineert juist erg goed met het zure van de rabarber. Het is supersimpel, je bent er zo mee klaar én je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig. Dus... waar wacht je nog op ;)
Cottage pie met rabarber
Gebruik jij rabarber meestal ook in zoete gerechten? Ik vond het tijd om het eens te gebruiken zoals het hoort, namelijk als groente. En daarvoor gebruikte ik de Engelse cottage pie als basis.
Geen idee of de Britten het kunnen waarderen dat ik met hun traditionele cottage pie aan de haal ben gegaan, maar het combineert heerlijk met de zure rabarber.
Rabarber tarte tatin met rozemarijn
Deze tarte tatin met rabarber en rozemarijn is een heerlijk toetje of tussendoortje. De zoete tarte tatin wordt iets hartiger door er wat rozemarijn aan toe te voegen, wat ik heel lekker vond.
Serveer de tarte tatin met een bolletje ijs of wat crème fraîche en het is puur genieten :)
Lees hier hoe je deze rabarber tarte tatin met rozemarijn maakt >>
Rabarber ijs (yoghurt én vegan variant)
Van rabarber kan je ook heerlijk ijs maken. Zowel op yoghurtbasis als een vegan variant met Alpro whipping en sojadrink. Allebei erg lekker, alhoewel de yoghurtvariant wel mijn favoriet is. Dit rabarberijs kan je ook prima maken met rabarber uit een potje. Dus ook midden in de winter kan je van dit heerlijke ijs genieten.
Khoresh Rivas (Perzische stoofschotel met rabarber)
Deze Perzische stoofpot is een aanrader voor iedere rabarberliefhebber. Een perfecte manier om een hartig gerecht te maken met rabarber. Het is een heerlijke stoofpot met kipdijfilet. Het groen in deze stoofpot komt van een gigantische hoeveelheid peterselie en munt. Serveer er rijst en een saus van yoghurt of kwark met komkommer bij en je hebt een heerlijke maaltijd waar je jezelf en je gasten mee verrast!
Rabarberjamkoeken met anijscrumble
Ken je die vruchtenkoeken van de supermarkt gevuld met jam? Die kan je dus heel makkelijk zelf maken. En als je de jam toch zelf klaar maakt, waarom dan geen rabarberjam!? Je maakt deze koeken op basis van sloffendeeg. Tover een deel van het sloffendeeg om tot een kruimeldeeg met wat anijspoeder en je maakt je koeken nóg lekkerder.
Rabarber-wortelsoep met dragon
Verras je gasten of familie met deze bijzondere soep van wortels en rabarber. Het heeft een heerlijke friszure smaak, erg lekker in combinatie met de anijsachtige smaak van dragon. Een lekkere lichte start van je etentje! Deze soep is heel makkelijk te maken. Even bakken en koken, pureren en op smaak maken.
Rabarbercrumble cake
Met deze rabarbercrumble cake kan je perfect genieten van rabarber! Een 'gewoon' lekkere cake met daarbovenop rabarber en een lekkere crunchy crumble van havermout. De rabarber gaat van te voren even in de oven met een goede laag suiker. Als de cake bijna gaar is kunnen de rabarber en crumble eroverheen. Al met al ben je wel even bezig met de cake, maar het resultaat mag er wezen!
Bladerdeegcups met rabarberroom
De bladerdeegbakjes zijn gevuld met rabarberroom. Een heel makkelijk toetje, of tussendoortje bij de thee of koffie. Je kan natuurlijk zelf banketbakkersroom maken, maar ik ging deze keer voor een makkelijke versie met banketbakkersroom uit een zakje. Smaakt prima en scheelt flink wat tijd.
Hier vind je het recept voor deze bladerdeegcups met rabarberroom >>