Dutch baby met rabarber

Gepubliceerd op 11 mei 2024 om 12:21

Het is rabarbertijd! Ieder jaar kijk er weer naar uit, er staan inmiddels ook al flink wat rabarber recepten op mijn blog, zowel zoet als hartig. Een overzicht vind je hier. Deze keer ging ik weer voor een toetje, een heerlijke dutch baby gevuld met rabarber.

Waar de naam vandaan komt weet ik niet, want een duth baby is helemaal niet Nederlands maar Amerikaans. Het is een soort luchtige pannenkoek die je bakt in de oven in een gloeiend hete pan. Tijdens het bakken rijst de pannenkoeken helemaal op, maar daarna zakt hij weer wat in. Daardoor kan je hem perfect vullen. In dit geval dus met rabarber, die ik ook in de oven bereide met aardbeienjam en kardemom. Daardoor wordt het zoet en lekker citrusachtig. Serveer met een flinke schep slagroom met vanillesuiker en je hebt een heerlijk toetje. Alhoewel het voor de lunch ook lekker is.

Als je het maakt als toetje, kun je de rabarber gewoon van te voren maken, maar bak de dutch baby wel pas vlak voor het serveren, zodat die lekker warm en vers is.

Ingrediënten voor 4 personen

500 à 600 gr rabarber
25 ml citroensap
100 gr aardbeienjam
0,25 tl gemalen kardemom
Dutch baby
3 eieren
80 gr bloem
1 el fijne suiker
1 tl vanille extract
0,25 tl zout
30 gr boter

Slagroom met vanillesuiker naar smaak
1 ovenbestendige pan van ca 24 cm.

Zo maak je deze dutch baby met rabarber

  1. Je start met de bereiding van de rabarber. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte).
  2. Was het en snij in stukken van 6 tot 8 cm. Meng het citroensap, de jam en kardemom door elkaar. Meng de rabarber erdoor en leg alle stukken in een ovenschaal die groot genoeg is dat naast elkaar kunnen liggen en niet op elkaar.
  3. Bak de rabarber in 30 tot 40 minuten gaar.
  4. Verwarm voor de dutch baby de oven voor 220 graden (boven/onderwarmte). En zet pan er ook meteen in, die moet al heel heet zijn als het beslag erin gaat.
  5. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in een blender en maal door elkaar tot een glad beslag.
  6. Laat de boter smelten in de hete pan. Haal uit de oven (met ovenhandschoenen) en zorg dat de hele bodem bedekt is met de boter.
  7. Giet dan het beslag erin en zet terug in de oven. Bak de Dutch baby in 15 tot 20 minuten gaar.
  8. Laat iets afkoelen, zodat de pannenkoek een beetje inzakt. Leg de rabarber erin en serveer warm met vanille slagroom.

Eet smakelijk!


Serveer de dutch baby met rabarber na één van deze hoofdgerechten: