Venkelgratin met tomaat en mozzarella

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 06:45

Deze gratin is heerlijk fris en zit tegelijkertijd vol smaak! Ondanks dat venkel bijna het hele jaar door verkrijgbaar is vind ik de frisse en anijsige smaak van venkel altijd goed bij  het voorjaar passen. Lekker in combinatie met tomaten in een salade, maar samen in de oven bakken is ook erg lekker. Zeker als je er wat mozzarella aan toevoegt en het op smaak brengt met Italiaanse kruiden.

Serveer met kleine pastasoort, zoals mini penne, orzo of mararoni. Daar meng je het loof van de venkel doorheen, dus kies een venkel met veel groen loof voor extra smaak aan je pasta. De rest van het gerecht bak je gewoon allemaal samen in de oven, net als een traybake. Eet je liever vegetarisch? Vervang de worstjes dan voor een vleesvervanger of laat ze helemaal weg.

Ingrediënten voor 2 personen

1 venkelknol (liefst met flink wat loof)
1 kleine ui
2 tomaten
0,5 tl gedroogde oregano
0,5 tl gedroogde basilicum
0,5 tl gedroogde tijm
0,5 tl gedroogde salie
0,25 tl knoflookpoeder
0,25 tl zout
Peper naar smaak
1 bol buffel mozzarella
200 gr varkenschipolata
2,5 el olijfolie
ca. 130 gr pasta (bv. mini penne, orzo of macaroni)

Aan de slag met deze venkelgratin

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht) en breng een pan met ca. 1,5 liter water aan de kook.
  2. Snij het loof van de venkel en snij fijn, bewaar even apart. Verwijder de stengels bovenop de venkel, snij in 4 parten en verwijder de kern onderaan. Snij de parten daarna in 2 of 3 dunnere parten.
  3. Snij de tomaten in 8 parten en de ui in halve ringen.
  4. Meng in een ovenschaal 2 el olijfolie met de basilicum, salie, tijm, oregano, het knoflookpoeder, zout en de peper. Schep de groenten erdoorheen, zodat alles een laagje olie heeft.
  5. Snij of scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de groenten. Leg de worstjes erbovenop (die kun je eventueel ook nog insmeren met wat olie).
  6. Bak de gratin in 20 tot 25 minuten gaar in de oven.
  7. Doe ongeveer 10 minuten voor de venkelgratin klaar is, wat zout in de pan kokend water en meteen daarna de pasta. Kook gaar volgens de vermelding op de verpakking.
  8. Giet de pasta af en roer er een halve el olijfole en het loof van de venkel door. Bewaar eventueel een beetje loof als garnering voor de gratin.
  9. Schep de pasta op borden, daarboven de gratin en daarp de worstjes. Garneer met wat overgebleven venkelloof.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Combineer de venkelgratin met deze gerechten voor een heerlijk etentje:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.