Open lasagne met witte asperges en champignons

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 06:46

Asperges worden vaak gekookt en geserveerd met ham, aardappels en een botersausje. Maar je kan er zoveel meer mee, ga bijvoorbeeld op de Italiaanse tour en maak er deze open lasagne mee. Bij een open lasagne gebruik je wel lasagnevellen, maar bereid je ze niet in de oven. Door alle onderdelen van de lasagne los te bereiden kan je heel mooi de verschillende ingrediënten zien.

In dit geval zijn die ingrediënten dus asperges. Verder voeg je laagjes gebakken champignons met ui, peper en salie toe en een bechamelsaus op smaak gemaakt met witte wijn en parmezaan.

Ingrediënten voor 4 personen

8 lasagnevellen
16 tot 20 asperges (afhankelijk van grootte en eetlust)
350 gr champignons
1 grote ui
0,5 tot 1 rood pepertje
15 gr salie
40 gr bloem
40 gr boter
200 ml witte wijn
350 ml melk
60 gr parmezaan (+ extra voor garnering)
Eventueel uitgebakken ontbijtspek voor erbij

Wijntip: serveer een echte aspergewijn bij de lasagne en gebruik deze ook voor het maken van de saus, zo past de wijn perfect bij het eten. Mijn vriend is de wijnkenners van ons en hij koos voor een heel lekkere pinot blanc van Dopff au moulin.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo maak je open lasagne met witte asperges en champignons

 1. Zet de grilstand van de oven aan, of als je die niet hebt verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Weeg om te beginnen alvast de boter, bloem, witte wijn en melk af voor de saus, zodat je alles klaar hebt staan.
 3. Snij het pepertje fijn, snipper de ui en snij de champignons in kleine stukjes. Haal de blaadjes van de salie en snij ook fijn. Rasp de parmezaan met een fijne rasp en zet even apart.
 4. Schil de asperges, ik vind dat het makkelijkste met een kaasschaaf. Het kan ook met een dunschiller, maar die snijdt te dun waardoor de schil er niet in een keer vanaf is.
 5. Zet een ruime pan lichtgezouten water op het vuur en voeg de asperges toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet daarna af en leg de asperges vast op een rooster voor in de gril of oven.
 6. Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan of hapjespan en fruit het pepertje en de ui aan. Voeg na twee minuten de champignons toe en bak in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg de laatste minuut ongeveer 3 kwart van de salie toe en breng op smaak met peper en zout. Hou warm op laag vuur.
 7. Smelt ondertussen in een steelpannetje de boter en bak daarin de bloem ongeveer 3 minuten. Blus af met de helft van de wijn en roer goed door. Voeg de rest van de wijn toe en roer weer goed door. Voeg nu in delen de melk toe, wacht steeds tot de melk is opgenomen en voeg dan een nieuw deel toe. Blijf ondertussen goed roeren zodat je een gladde saus krijgt.
 8. Roer de geraspte parmezaan door de saus en laat een paar minuten koken. Breng op smaak met peper en zout en hou daarna warm op laag vuur.
 9. Breng nu weer een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de lasagnevellen gaar. Hoe lang dat precies duurt is een beetje afhankelijk van de lasagnevellen die je hebt, dus hou het in de gaten. Die van mij waren in 5 minuten klaar. Giet ze dan af en
 10. Gril de asperges ondertussen 10 minuten in de gril of bak in de oven.
 11. Ze 4 borden klaar (warm ze even op in de magnetron of door ze af te spoelen met heet water). Schep op ieder bord een lepel saus in het midden.
 12. Leg een blad lasagne half op de saus (zodat je de andere helft zo over de vulling kunt vouwen). Schep op de helft van het lasagneblad dat op de saus ligt wat champignons en daarop weer een beetje saus.
 13. Leg er 2 of 3 asperges op en vouw het lasagneblad erover heen. Schep er weer wat saus op en leg daarop een lasagneblad weer half in de saus. Schep daar weer saus, champignons (hou iets over voor garnering) en asperges op en vouw het lasagneblad erover.
 14. Verdeel de rest van de saus, champignons en salie erover. Bestrooi met nog wat extra parmezaan en serveer.

Eet smakelijk!


Maak deze open lasagne als onderdeel van het lente menu of combineer het met een van deze voorgerechten: